Četiri studenta su pretvorila ovu staru prikolicu u trendi pizzeriju na točkovima

Dosađivali su se tokom lockdowna pa su odlučili kupiti staru prikolicu za konje i pokrenuti biznis koji im trenutno nosi peteroznamenkastu dobit.


Foto: Instagram@dirteydonkyltd

Ben Lyth, Jamie Morrall i blizanci Beni i Jacques Barker, redom devetnaestogodišnjaci, odlučili su pokrenuti vlastiti posao iz pandemijske dosade.

Mladi su poduzetnici kupili prikolicu za prevoz konja za 2 hiljade funti, a zatim su je tokom četiri mjeseca preuredili: “pala” je nova boja, drvena oplata, rezanje dijela bočnih stranica za potrebe šanka i prozora kroz koji isporučuju pizze, a opremili su je i vodom, rasvjetom, električnim instalacijama i dvjema prenosnim pećnicama za pizze.

Četiri prijatelja sada uživaju u uspjehu Dirty Donkey Ltd biznisa kojime planiraju okrenuti peteroznamenkastu dobit tokom prve godine poslovanja.

Mladi poduzetnici putuju po festivalima, karnevalima i sajmovima te događanjima lokalnog kriket-kluba u Solihulu te prodaju pizze po 9 funti.

– Bilo nam je teško tokom lockdowna, zatvoreni, nismo mogli izlaziti. Činjenica da smo pronašli nešto što volimo i što smo se fokusirali na posao, sve nam je to pomoglo. Vođenje posla s 19-godina, s najboljim prijateljima, je stvarno cool. Vidjeli smo mnogo trendy street food prodavaonica koje na popularnim lokacijama nude zanimljivu hranu, a takva je i naša prikolica, kaže Ben, koji je upravo završio studij biznisa na koledžu “Sixth Form” u ovom gradu.

Odradili i prvu svadbu

Kaže da su željeli nešto drugačije, nešto što će privući pažnju ljudi stoga su smislili ime Dirty Donkey (Prljavi magarac). Nedavno su prvi puta nudili hranu i na vjenčanju, a kaže da im je najužurbanijih sedam onaj sa čak četiri događanja za koja pripremaju hranu i piće.

Radim puno radno vrijeme kao konobar, a Jacques, Beni i Jamie redovno studiraju pa svi imamo puno obaveza. U budućnosti, mislim da bi bilo sjajno da na ovaj način prenamjenimo još prikolica, proširimo se i na taj način razvijemo posao, govori Ben. Beni trenutno studira biznis na Univerzitetu u Edinburghu, a kaže da bi želio postati glumac.

Bezglutenske, veganske i vegetarijanske pizze

Beni kaže da je shvatio da su pokrenuli nešto posebno nakon degustacije koje su organizirali u krugu prijatelja i porodice, u maju ove godine. – Bilo je super napokon svima pokazati na čemu smo naporno radili protekla tri do četiri mjeseca. Svima su se pizze svidjele. Danas imamo šarolik izbor: od pizza bez glutena do veganskih i vegetarijanskih pizza, kaže.

Jamie studira film i medije na Univerzitetu u Nottinghamu. Kaže da planiraju proširiti posao.

Želimo prenamijeniti prikolicu kako bismo mogli zadovoljiti sve većoj potražnji – bar s alkoholnim pićima bit će naš sljedeći korak. Beni i ja smo redovni studenti, no nakon što diplomiramo 2024. godine, ako posao i dalje bude išao, mogli bismo se ovime baviti puno radno vrijeme, otkriva.

Dodaju da su reakcije porodice i prijatelja bile pozitivne, kako na imidž brenda tako i na neobično ime koje su osmislili iako u početku nisu bili sigurni hoće li im poslovna ideja uspjeti. Sada su ipak ponosni na njihov uspjeh.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!