Budući doktor nauka uspješno vodi najveću farmu magaraca u BiH

Imao je siguran i dobar posao, ali ga je napustio jer je poduzetnik u duši.


zavidovici1811

Slučajnost ili sudbina. Face televizija je u okviru projekta Imam ideju snimila intervju sa Alenom Jusupovićem, budućim doktorom nauka koji u Zavidovićima vodi najveću farmu magaraca u BiH. Mali farmer govori da je sretan i zadovoljan u životu. Imao je siguran i dobar posao, ali ga je napustio jer je poduzetnik u duši, prenosi 6yka.com.

Ovo je najljepša životna priča koja je počela 2012. godine. Diplomirani sam ekonomista, magistar agroekonomike i budući doktor nauka, ali magarci su moj život. Napustio sam siguran i dobar posao da bih se posvetio ovom životnom pozivu. Sve je počelo sa jednom magaricom Cecom, a onda sam vidio da je ovo nešto u što vrijedi ulagati i danas na svojoj farmi imam više od 70 magaraca, ali ovdje neću stati.

Ovaj posao je jako težak. Dan počinje u ranim jutarnjim satima, a završava kasno u noć.

Jednostavno imam volju, želju i motivaciju da radim ovaj posao. U svemu mi je bitna podrška porodice koja je stala iza mene. Prodajemo magareće mlijeko, ali pravimo i raznu kozmetiku i kreme, koje su kvalitetne ali i ljekovite. Od ovog posla se može živjeti. Samo je bitan rad, red i disciplina.

Alen ne voli kada mu kažu da je uspio, ali smatra da je uspješan poduzetnik.

Nisam uspio, jer mi to zvuči kao prošlo vrijeme.. To izgleda kao da ste ostvarili sve u životu i dalje nema. Da je tako, vjerovatno bih stavio ključ u bravu i to bi bio kraj. Ali ja sam uspješan, konstanstno radim i održavam taj nivo. Neću stati na ovome. Ovdje će biti i etno selo i najljepše mjesto za odmor i izelete, a magarci će biti atrakcija.

Za kraj Alen ističe da je tvrdoglav i uporan kao i životinje koje voli i o kojima se brine. Poručuje mladima da ostanu u BiH, jer nigdje nije bolje, nego u svojoj domovini.

(STUDOMAT.ba)