Budni ste cijelu noć jer učite? Evo koje su posljedice nedostatka sna

Mnogi ljudi uglavnom odlaze u krevet kasnije nego bi trebali ili spavaju tek toliko da bi sutradan mogli donekle funkcionirati i izgurati dan.


woman sleeping
Ilustracija: STUDOMAT

Stručnjak je detaljno je ponudio objašnjenje drastičnih posljedica koje nedostatak sna može imati na naše cjelokupno zdravlje, i kratkoročno i dugoročno.

Matthew Walker, autor knjige Why We Sleep i profesor neuronauke i psihologije na Kalifornijskom uveučilištu Berkeley, objasnio je kako san ili nedostatak sna može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje.

Sigurno znamo da će nedostatak sna zapravo spriječiti vaš mozak da za početak stvara nova sjećanja, tako da je gotovo kao da se bez sna memorijski pretinac mozga isključuje i ne možete spremiti nova iskustva u pamćenje, kaže on.

Međutim, to nije ono najgore. Nedostatak sna također može dovesti do toga da vaš mozak razvije veću koncentraciju beta amiloida, toksičnog proteina koji je povezan s Alzheimerovom bolešću.

– Tokom dubokog sna noću, kanalizacijski sistem unutar mozga zapravo se pokreće i počinje ispirati ovaj otrovni protein, beta amiloid, objašnjava Walker.

Dakle, ako ne spavate dovoljno svake noći, nakupit će se više tog proteina povezanog s Alzheimerovom bolešću. Što se više proteina nakupi, to je veći rizik od razvoja demencije kasnije u životu. Kao što mnogi već znaju, gubitak sna također je povezan sa slabijim imunološkim sistemom.

Nakon samo jedne noći od četiri do pet sati sna, smanjuje se od 70 posto ključnih imunoloških stanica koje se bore protiv raka, a nazivamo ih prirodnim stanicama ubojicama, kaže on.

Walker objašnjava da manjak sna može povećati rizik od razvoja raka crijeva, prostate ili dojke kasnije u životu. Nadalje, 2007. godine Svjetska zdravstvena organizacija službeno je klasificirala određene oblike rada u kasnim smjenama kao “vjerovatno kancerogene” zbog toga što mogu poremetiti vaš cirkadijalni ritam. Dobar noćni san može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, zbog čega propuštanje mirne noći također može negativno utjecati na vaš kardiovaskularni sistem.

Ako ne spavate dovoljno, nećete ponovno pokrenuti kardiovaskularni sistem pa vam krvni pritisak raste, objašnjava Walker.

Spavanje od samo šest sati noću može dovesti do 200-postotnog povećanog rizika od moždanog udara ili fatalnog srčanog udara tokom života.

– Kad prođemo 16 sati budnosti, počinjemo uočavati mentalno i fiziološko pogoršanje u tijelu. Znamo da nakon što ste budni 19 ili 20 sati, vaš mentalni kapacitet je toliko oslabljen da biste bili u sličnom stanju kao pijana osoba prilikom vožnje, dodaje.

Walker navodi da se čini da je “period recikliranja ljudskog bića” oko 16 sati, objašnjavajući,

– Potrebno nam je oko osam sati sna da popravimo štetu budnosti, dodaje.