Budimir: Vlada RS-a konstantno ulaže u visoko obrazovanje

Vlada RS-a u nove zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta uložila 10 miliona KM


budimir
Foto: ATVBL

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir izjavio je da Vlada konstantno ulaže u banjalučki Univerzitet kao okosnicu visokog obrazovanja u RS-u.

Budimir je naveo da je Vlada RS-a u nove zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta uložila 10 miliona KM, koje je obišao sa rektorom banjalučkog Univerziteta Radoslavom Gajaninom, javlja Srna.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Vlada Srpske je za studente koji redovno upisuju godine studija obezbijedila i besplatno školovanje i smještaj na Univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. To našim đacima koji dolaze da postanu studenti pomaže da imaju što bolje uslove studiranja, rekao je Budimir novinarima u Banjaluci uoči svečanosti povodom Dana otvorenih vrata gdje maturanti mogu dobiti informacije o upisu na fakultete.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin istakao je da će danas biti predstavljeni studijski programi na svim fakultetima banjalučkog Univerziteta.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini početnu akreditaciju su dobili i novi studijski programi, kao što su dizajn enterijera, odnosno interdisciplinarni studijski program, te pejzažna arhitektura.

Potpredsjednik Unije studenata RS Vladan Gačić rekao je da su se Danu otvorenih vrata, organzovanom u okviru Dana studenata, odazale srednje škole iz cijele RS i da je to bitno za promociju Univerziteta da bi postao prepoznatljiv u regionu.

On je naveo da su danas izloženi štandovi za 17 fakulteta i njihovi programi koje će maturanti moći pogledati.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Andrej Ševa kaže da je stiglo više od 2.000 maturanata iz RS-a, te je zahvalio Vladi i resornom ministarstvu koji su pružali podršku ovakvim manifestacijama.

Maturant Ema Vuković iz Dervente rekla je da želi upisati Ekonomski fakultet, kao i da smatra da se najviše treba ulagati u znanje.

 – Sviđa mi se organizacija Dana otvorenih vrata gdje mogu dobiti informacije o upisu na fakultet, dodala je Vukovićeva.

“Dani studenata” traju do 10. aprila, a ove godine okupljaju 10.000 studenata.