Brucoši medicine slabo vakcinisani, među starijim studentima vakcinisanih 75 odsto

75 odsto studenata četvrte, pete i šeste godine, koji imaju nastavu na kliničkim predmetima, primilo je obje doze vakcine,


Coronavirus covid-19 experimental vaccine in a laboratory
Ilustracija: Envato

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu pokazali su veliku odgovornost i prije ljetnjog raspusta. 75 odsto studenata četvrte, pete i šeste godine, koji imaju nastavu na kliničkim predmetima, primilo je obje doze vakcine, izjavila je prodekan za nastavu prof. dr Tanja Jovanović.

Advertisements

Ipak, među brucošima, tek 30 odsto njih je vakcinisano ili preležalo COVID, pokazala je anketa prilikom upisa na prvu godinu studija, a dr Jovanović se nada da je u međuvremenu veći broj njih odlučio da primi vakcinu.

U pojedinim zemljama, poput Austrije, univerziteti su donijeli odluku da od zimskog semestra studenti medicine moraju biti vakcinisani, kako bi pohađali kliničke vježbe, a kako bi ostvarili pravo na studiranje moraju da uđu u proces imunizacije.

Dr Jovanović kaže da je takva opcija uzeta u obzir, ali da Ustav Srbije ne dozvoljava bilo kakvu vrstu uslovljavanja, pa se trenutno čeka odluka Senata, koja bi trebalo da bude donesena osmog septembra, prenosi Tanjug.

Pojašnjava da će Senat donijeti preporuku na nivou Univerziteta u Beogradu da studenti moraju biti vakcinisani, a ukoliko ne žele da prime vakcinu, moraće da se testiraju da bi prisustvovali nastavi.

 – U slučaju da studenti, zbog odbijanja imunizacije, moraju da rade testove, mora se donijeti odluka na nivou fakulteta, u skladu sa okolnostima, koliko često se moraju testirati, kako bi redovno pohađali predavanja i praktične vježbe, pojasnila je dr Jovanović.

Prema njenim riječima, ovih dana Uprava fakulteta trebalo bi da odluči kako će se odvijati nastava u narednoj školskoj godini, a moguća su tri scenarija u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Advertisements

Dr Jovanović pojašnjava će se nastava, u slučaju idealnih epidemioloških uslova, odvijati u realnom okruženju, dok je druga mogućnost da se predavanja, koja podrazumijevaju veliki broj studenata u zatvorenom prostoru, održavaju online, dok bi se vježbe i praktični dio nastave održavali u realnim uslovima.

U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije predviđeno da se i predavanja i vježbe održavaju online.

Dr Jovanović podsjeća da su studije medicine veoma specifične, jer se vježbe odvijaju na klinikama, gdje leže hronični bolesnici i osobe sa slabim imunitetom, koje su rizične grupe za teške oblike COVID-19 infekcije, pa je vrlo važna prevencija, da studenti ne bi unijeli infekciju u bolnice.

Ona je dodala i da postoji mogućnost da se zbog pogoršanja epidemiološke situacije, nastavnici i saradnici uključe u COVID sistem, što znači da neće biti dovoljno predavača za realizaciju nastave, ali da je fakultet spreman na takve uslove rada.

 – Studenti i profesori su spremani za sve situacije, jer od prošle godine ima dovoljno snimljenih materijala i kliničkih vinjeta, koje studenti mogu da rješavaju online i kod kuće, rekla je dr Jovanović.

Podsjetila je da su studenti na početku prošle školske godine prvih šest mjeseci slušali nastavu uživo, potom se sa pogoršanjem epidemiološke situacije prešlo na online sistem, a da su se, posljednjeg mjeseca školske godine, kada se smanjio broj zaraženih, studenti opet vratili u nastavne baze.