Bojenje skripti markerima ili čiste skripte: Šta je efikasnije?

Vječita dilema ostaje da li je efikasnije bojiti skripte markerima ili učiti iz čistih skripti.


Studying together. Close-up of students pointing a book while sitting at the desk together
Ilustracija: Envato

Kada je riječ o pripremi ispita, studenti primjenjuju različite taktike i strategije kako bi olakšali proces učenja. Vječita dilema ostaje da li je efikasnije bojiti skripte markerima ili učiti iz čistih skripti.

Svaka metoda ima svoje prednosti i mane. U ovom tekstu analizirat ćemo koje su to pozitivne, a koje negativne strane ovih dviju metoda.

Učenje iz čistih skripti omogućava vam potpuni fokus na tekst. Bez boja i oznaka, moguće je dublje uroniti u gradivo i bolje razumjeti samu suštinu informacija. Također, čiste skripte smanjuju distrakcije tokom učenja, a to je posebno značajno ukoliko brzo gubite koncentraciju.

Mane učenja iz čistih skripti ogledaju se u neprivlačnosti i nezanimljivosti. Vizualni elementi mogu pomoći u lakšem pamćenju gradiva. S tim u vezi, bez mogućnosti isticanja ključnih dijelova teksta, može biti teže naglasiti najvažnije informacije koje želimo i trebamo zapamtiti.

Sa druge strane, korištenje markera u svrhu bojenja skripti omogućava nam upravo vizualno isticanje ključnih pojmova. To može pomoći u bržem pronalasku bitnih činjenica. Ukoliko imate fotografsko pamćenje, tragovi i različite boje mogu vam olakšati memorisanje informacija.

Prekomjerno bojenje skripti može dovesti do toga da sve izgleda važno, a time se gubi svrha isticanja ključnih dijelova. Također, pretjerano korištenje može stvoriti nered koji dovodi do ometanja fokusa i koncentracije tokom učenja.

Valja zaključiti da je sve stvar ličnih preferencija i učinkovitosti. Koju god metodu da ste izabrali, ostanite joj dosljedni kako biste postigli najbolje moguće rezultate u svom školovanju.