Blokada pred kraj studiranja: Studentica položila 40 ispita, a zadnja dva ne može, moli za pomoć

Svi su prošli ovakvu blokadu, ali što kada se ona dogodi pred sam kraj studiranja?


U životu svakog studenta dogodilo se barem jednom da je imao blokadu što se učenja tiče. Bez obzira koliko željeli, trebali ili morali, sve pročitano jednostavno odbija ući u glavu ili još gore, ne možete se ni natjerati pročitati materijale.

Advertisements

Stres pred sam cilj ponekad može toliko utjecati na čovjeka da on počinje dobivati i fizičke simptome, često u obliku osjećaja pritiska, gušenja i slično. Upravo je ovakva teška blokada uhvatila studenticu koja je na samom cilju: ostala su joj samo dva ispita do kraja fakulteta.

No, tu nastaje problem jer ona ne može ni početi pripremati ispite.

 – Ostalo mi je još dva ispita do kraja fakulteta. Do sada sam dala više od 40 ispita, ali kad trebam spremiti ova dva, kao da imam mentalnu blokadu. Ne mogu se natjerati ni početi, dobijem osjećaj gušenja, kao da me nešto pritišće. Znam da ne postoji druga opcija nego da ih spremim i položim, ali opet, ne mogu se natjerati na taj korak, piše nesretna studentica na popularnoj stranici Ispovesti, prenosi Mojfaks.

“To smo svi imali”

Sreća po ovu studenticu, mnogi komentatori su priznali da su ne našli u sličnoj ili istoj situaciji te da razumiju njeno stanje.

 – Tako smo svi imali, to je psihološki jer znaš da su samo još ta dva ostala. Skupi snage i riješi tu belaju više, savjetuje ju komentator.

 – Samo hrabro naprijed! Kada misliš da više ne možeš, e tad najviše moraš!, piše neko.

 – Ja imam preko 70 ispita, ostalo mi je još 9 i isto se osjećam. Samo naprijed, podupire ju još neko.

 – To se zove burnout. Zasitila si se, ali nemoj odustati. Odmor je jednako važan kao i priprema za ispit, tako da, odmori, budi u prirodi, otputuj negdje na vikend ako si možeš priuštiti pa se onda opet uhvati knjige. Sretno!, savjetuje netko treći.

Advertisements

Svi joj žele sreću

Javilo se još nekoliko komentatora koji su podijelili kako su se oni izvukli iz mentalne blokade u kojoj se sada pronašla i studentica.

 – Izdrži do kraja, možeš ti to! I meni su isto ostala dva ispita, otišla sam van na 5 godina i sad se vratila da to riješim i još je i beba na putu! Razumijem te u potpunosti, najgore se natjerati da kreneš učiti, ali sve se može kad se hoće. Sretno nam bilo svima koji imamo još malo do kraja, ohrabruje jedna komentatorica.

 – Dok sam studirao, sve ispite sam položio u lipnju ili srpnju, no nikako se nisam mogao natjerati da napišem diplomski rad. Radio bih sve samo da ne moram to pisati. I tako zbog te blokade sam diplomirao tek nagodinu u maju. Sada sam na doktoratu! Sretno!, piše joj još neko.

 – Ja sam zadnji ispit spremala četiri godine, ali nisam odustala, piše uporna komentatorica.

“Tako blizu, a tako daleko”

U komentarima su se javili i oni koji su u istoj situaciji kao i ona.

 – Meni također dva ispita do kraja, ali što mi manje ispita ostaje, meni je sve teže i veći pritisak osjetim, tako blizu, a tako daleko, kaže netko.

 – Meni je ostao jedan i isto se osjećam, učim i sjedim za knjigom, ali ne ide. Imam mozak zlatne ribice, piše student.

Jeste li vi doživjeli ovakvo nešto tokom studiranja?