BiH: Diploma inžinjera kupovala se na benzinskim pumpama

"Kupljena je diploma inžinjera građevinarstva", rekao je glavni tužilac i podsjetio na zemljotres u Turskoj.


milenko kajganic

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić održao je press konferenciju, a tema obraćanja javnosti je borba protiv visoke korupcije i organiziranog kriminala.

Tužilaštvo BiH će izvršiti provjere na koji način je došlo do objave određenih dokumenata.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

 – Što se tiče predmeta “Klaster”, mi u Tužilaštvu smatramo da je ovo jedan od najznačajnijih predmeta koji se odnosi na borbu protiv korupcije u BiH, izjavio je Kajganić.

Naveo je da je Tužilaštvo BiH od 2021. sa SIPA-om provelo istražne radnje i došlo do dokaza da u BiH postoji organizirana kriminalna grupa koja se bavi prodajom diploma što smatraju temeljom za svaku korupciju.

– Lica koja kupe diplomu možemo samo misliti kako se ponaša kada sa tako kupljenom diplomom uđe u organe vlasti. Kupljena je diploma inžinjera građevinarstva, rekao je, između ostalog i podsjetio na zemljotres u Turskoj.

– Dolazimo u situaciju da nam se u budućnosti mogu desiti slične posljedice kao u Turskoj i Siriji, istakao je Kajganić.

Zadokumentovali su nekoliko desetina predmeta koji se odnose na sumnjivo izdavanje diploma.

– Ovo je samo vrh ledenog brijega, kazao je Kajganić i dodao da su danas podnijeli prijedlog Sudu za određivanje pritvora pet osoba, piše Buka.

Lica se terete i za pranje novca pa će u smjeru toga ići i istraga u smislu zaplijene imovine.