Amina Mević: Zlatna značka UNSA u doba pandemije

Amina Mević dobitnica je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu u 2020. godini


amina mevic

Amina Mević dobitnica je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu u 2020. godini, a sa vama želi podijeliti iskustvo studiranja na ovom univerzitetu.

amna mevic

Njen tekst prenosimo u cjelosti:

– Moje ime je Amina Mević i dobitnica sam Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu u 2020. godini. Želim sa vama podijeliti svoje iskustvo studiranja na Univerzitetu u Sarajevu u vrijeme pandemije COVID-19. Ovaj nepoznati neprijatelj dodatno me je ojačao, kao i sve studente Univerziteta u Sarajevu, i pokazao mi da na putu do cilja nema zaustavljanja.

2020. godina naučila me je da ništa nije sigurno, ali i da ne trebam mijenjati svoje ciljeve već samo puteve kojima se do njih dolazi. Nakon položenog posljednjeg ispita iz VII semestra bila sam sigurna da će mi u decembru uz diplomu biti dodijeljena i Zlatna značka u Zetri. U tom trenutku prosjek mojih ocjena bio je 9.5 a VIII semstar nije izgledao zahtijevno. Očekivala sam da ću svih šest predmeta uspješno savladati i upisati visoke ocjene.

Putanja do ovog cilja bila je pravolinijska do 12. marta, dana kada je zaustavljen način studiranja koji smo poznavali. Nastava se iz učionice preselila u naše domove a praktični rad je ostao zaključan u laboratorijama fakulteta. Uz sav strah i neizvjesnost bilo je teško savladavati nastavni materijal za minimalnu ocjenu, unatoč trudu naših profesora i asistenata, a kamoli za devetke i desetke…

U aprilu se obično čekaju rezultati parcijalnih ispita, a mi smo tog aprila čekali rezultate testova na COVID-19 i odluku o povratku u učionice. Nismo je dočekali. Nastava je završena krajem maja u online okruženju, a nadoknada laboratorijskih vježbi zakazana je za početak juna.

Broj zaraženih u mom Tešnju naglo raste početkom juna i sa Odsjeka za fiziku predlažu mi da ne dolazim u Sarajevo. U tom preiod, kada nemam položen niti jedan predmet iz VIII semestra niti mogućnost da nadoknadim vježbe i pristupim ispitima, bilo je naivno očekivati da ću ostvariti ciljeve koje sam postavila na početku semestra.

Tokom studiranja na Univerzitetu u Sarajevu naučila sam da je uz znanje vjera u sebe najsnažnije oružje. Odlučila sam upotrijebiti upravo ovo oružje u borbi za svoje ciljeve. Nisam željela dozvoliti virusu da mi oduzme čast da budem dobitnica Zlatne značke. Uz podršku porodice i profesora uspijevam položiti svih šest ispita do kraja jula s ukupnom prosječnom ocjenom 9.5. Završni rad počinjem pisati u avgustu a odbrana je bila planirana sredinom septembra. Međutim, još jednom me virus izaziva. Ovaj put je bio okrutniji. Izolacija i simptomi značajno su usporili izradu Završnog rada…

Nakon perioda izolacije ponovo na test dolaze moja odlučnost i izdržljivost. U drugoj polovini septembra radim po 10 sati dnevno na diplomskom i odlazim na po 5 adresa kako bih skupila potrebne potpise i dokumentaciju za odbranu. Konačno sam diplomirala 2. oktobra, ali sam se i pomirila s činjenicom da ću svoju Zlatnu zančku i diplomu preuzeti na šalteru Studentske službe.

Sredinom decembra jedan mail izazvao je suze radosnice. Moj Univerzitet još jednom pokazuje svoju veličinu i ljubav prema studentima. Ni u doba pandemije svojim studentima ne želi uskratiti svečanu dodjelu diploma. U e-mailu me obavještavaju da će se Promocija diplomanata i magistranata održati online, onako kako to epidemiološke mjere nalažu, pomislih: „Još jedan značajan događaj na vremenskoj liniji života u dnvenoj sobi…“

Te subote sjedili smo u svojim sobama ispred kamera, nasmijanih lica, obučeni u toge i akademske kape. Bili smo fizički daleko, nedostajali su zagrljaji i čvrst stisak ruke, ali smo bili zajedno u Gaudeamusu i na ekranu, ponosni na sebe i svoje kolege. Znam da je u tom trenutku na nas bio ponosan i Univerzitet u Sarajevu, naši profesori i rektor, ali najviše od svih naši roditelji. Ovim putem im se svima zahvaljujem.

Zlatna značke Univerziteta u Sarajevu za postignute rezultate tokom studiranja dodijeljena mi je na Prirodno-matematičkom fakultetu, ali ako mene pitate ovo je i Zlatna značka za odlučnost i upornost kojoj su me naučili moji roditelji a kasnije i sam Univerzitet.

Iskustvo studiranja u doba Coronavirusa i ova Zlatna značka ostat će kao podsjetnik da nisam odustala od svojih ciljeva uprkos svim izazovima koje nam je pandemija donijela.