Amerikanizacija energično prožima vokabular mladih u Bosni i Hercegovini

Ovaj trend djelomično proizlazi iz utjecaja društvenih mreža, poput Instagrama i TikToka, na kojima školarci i studenti provode značajan dio svog slobodnog vremena.


english book with glasses table
Ilustracija: STUDOMAT

Yas, Slay, Periodt – ovi izrazi nisu tek riječi, već prepoznatljivi načini izražavanja u svijetu jezika koji se neprestano mijenja, a mladi iz regiona su u samom središtu tih promjena.

Kulturna raznolikost kroz prizmu jezika

U doba sve veće globalne povezanosti, jezik postaje prozor u svijet. Američki izrazi, prošireni putem filmova, muzike i društvenih mreža, sada su neizostavan dio svakodnevnog govora mladih našeg regiona. Yas označava entuzijastičan pristanak, Slay je izraz za uspjeh ili izgledati fantastično, dok Periodt dodaje snagu izjavi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Svi ti izrazi postaju neodvojiv dio kulturnog amalgama, miješajući se s tradicionalnim jezikom. Anglizmi i engleske varijante određenih pojmova i termina postaju sve učestaliji u svakodnevnom govoru, posebno među mladima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Evropi. Ovaj trend djelomično proizlazi iz utjecaja društvenih mreža, poput Instagrama i TikToka, na kojima školarci i studenti provode značajan dio svog slobodnog vremena.

Hoće li ovi jezični trendovi dovesti do potpune rekonstrukcije bosanskog jezika i hoće li se jezici na ovom području potpuno promijeniti tijekom nekoliko godina zbog navedenih trendova i rastuće popularnosti američkog jezika, kulture i tradicije?

Amerika kao izvor nadahnuća

New York, Los Angeles, Miami – američki gradovi postaju uzori za mlade. Amerika, s karakterističnim visokim zgradama, žutim taksijima i bogatom kulturnom baštinom, privlači mlade ljude koji sanjaju o iskustvu klasičnog američkog načina života.

Sjedinjene Američke Države postaju ne samo ekonomska velesila, već i izvor inspiracije za mlade, potičući ih da teže uspjehu i motivaciji te da sami postanu dio ove velike, svjetski prepoznatljive senzacije.

Lingvistički miks budućnosti

U savremenom svijetu, teško je zaobići engleski jezik. Svakodnevno sve više prodirući kroz granice koje su nekada čvrsto dijelile govorne domene različitih jezika, engleski se integrira u različite sfere života, od poslovanja do obrazovanja.

Kroz proces globalizacije, jezične granice postaju nejasne, a engleski jezik sve više dobiva na značaju u različitim područjima. Postavlja se pitanje hoće li, tijekom sljedećih desetljeća, engleski postati dominantan jezik dok će drugi jezici blijediti u zaboravu.

Očuvanje identiteta kao čuvar tradicije

No, kako će mladi iz regiona sačuvati svoj jezični i kulturni identitet? Hoće li engleski potpuno zamijeniti naš materinski jezik? I dok je privlačnost američke kulture neodoljiva, važno je razmišljati o očuvanju vlastitog kulturnog nasljeđa.

U ovoj jezičnoj revoluciji, mladi imaju priliku izgraditi most između dva svijeta – spojiti najbolje iz američke kulture s bogatom baštinom Bosne i Hercegovine i regiona. Dok je jezik u procesu evolucije, važno je zadržati svoj identitet, doprinoseći stvaranju jedinstvenog jezičnog identiteta koji odražava bogatstvo svjetske raznolikosti.