Američki vrhovni sud ukinuo pozitivnu diskriminaciju na fakultetima, Biden se protivi odluci

Vrhovni sud je stavio izvan snage zakon o pozitivne diskriminacije na temelju rase pri odabiru studenata na Univerzitetu Harvard i Univerzitetu Sjeverna Karolina.


Harvard University 4

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država pozvao visokoškolske ustanove da pri odabiru studenata uzmu u obzir izazove s kojima se suočavaju, uključujući rasnu diskriminaciju, nakon što je vrhovni sud ukinuo pozitivnu diskriminaciju na fakultetima.

Vrhovni sud je stavio izvan snage zakon o pozitivne diskriminacije na temelju rase pri odabiru studenata na Univerzitetu Harvard i Univerzitetu Sjeverna Karolina, što je snažan udarac raznim politikama koje se često koriste kako bi se povećao broj afroamerikanaca, Latinoamerikanaca i manjinskih skupina na sveučilištima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Sud je praktički okončao pozitivnu diskriminaciju i ja se snažno protivim odluci suda. Ne smijemo dozvoliti da ova odluka bude zadnja riječ, kazao je Biden.

Biden je kazao da je dao uputu američkom ministarstvu obrazovanja da istraži koje strategije bi mogle promicati stvaranje uključivijih i raznolikijih studentskih tijela, kao i identificirati prepreke koje ometaju postizanje tog cilja.

Prema predloženom novom standardu koji je Biden iznio, potencijalni studenti bi prvo trebali ispunjavati akademske kriterije određenog koledža, ali bi zatim dužnosnici razmotrili i “nepovoljne okolnosti” poput financijskih ograničenja, životnih situacija ili rasne diskriminacije.

Biden je dodao da je općepoznata činjenica, da i dalje postoji diskriminacija u Americi.

Odluka o ukidanju politike pozitivne diskriminacije je najnovija u nizu presuda o pitanjima koja su se smatrala riješenima, kao što je pravo na pobačaj, koje je donio američki vrhovni sud.

Na pitanje o tome da li je riječ o sudu koji ne prati postignute standarde, Biden je odgovorio: “Ovo nije normalan sud”.