Američki profesor, koji je predvidio “veliki otkaz”, najavio tri dominantna trenda u 2022.

Profesor Anthony Klotz, koji je predvidio da će se u cijelom svijetu desiti "veliki otkaz", je istakao tri trenda za koja smatra da će dominirati u ovoj godini.


Man with headphones looking on the monitor with zoom cloud meetings logo.
Ilustracija: STUDOMAT

Klotz, koji je psiholog i profesor na teksaškom Univerzitetu A&M, je u maju prošle godine u intevjuu za Bloomberg osmislio sintagmu “veliki otkaz” kojom je opisao da će veliki broj ljudi tokom pandemije koronavirusa dati otkaz, odnosno da će razmotriti gdje, kako i zašto rade. Milioni radnika u Sjedinjenim Američkim Državama dali su otkaz.

Govoreći o “velikom otkazu”, izjavio je da više nije stvar pronalaska drugog posla, već toga da se preuzme kontrola nad poslom i privatnim životom. Ocijenio je da je ovo trenutak kada se osnažuje status radnika.

Naveo je tri trenda za koja očekuje da će dominirati u 2022.

“Veliki otkaz” će usporiti

Prema Klotzovoj procjeni, “veliki otkaz” će se nastaviti i u ovoj godini, ali da će biti manji broj onih koji će se odlučiti da daju otkaz.

Mišljenja je da će se, kako je naveo, val otkaza nastaviti, ali da će on biti manji nego ranije. Kao razlog zašto tako misli istakao je to što su kompanije primorane da ponude više plate i bolje uslove rada kako bi zadržale uposlenike.

Fleksibilni uslovi rada bit će pravilo, a ne očekivanje

Istraživanje WFH Research Projecta je pokazalo da je mogućnost odabira mjesta na kojem će se raditi postala najbitnija tokom pandemije. Radnici fleksibilnost u ovom kontekstu cijene koliko i povećanje plate za 10 posto.

Za Klotza je izgledno da će biti sve više firmi koje će garantovanjem fleksibilnih uslova rada nastojati zadržati i privući radnike. Poručio je onim menadžerima, koji budu tražili izgovore usljed nemogućnosti da ponude fleksibilne ulove rada, da će biti na gubitku.

Zaključio je da će ovakvi uslovi rada za posljedicu imati uspostavljanje ravnoteže između posla i aktivnosti u slobodnom vremenu, a što će se pozitivno odraziti na mentalno zdravlje radnika.

Poslovi na daljinu bit će još konkurentniji

Pandemija je primorala kompanije širom svijeta da intenziviraju digitalizaciju i automatizaciju radnih mjesta. U Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) su 2020. anketirali 300 kompanija, od čega je njih 43 posto navelo da će dio radnika zamijeniti novim tehnologijama.

Klotz predviđa da će se ovaj trend nastaviti i nakon pandemije koronavirusa. Naglasio je da će istovremeno biti sve više firmi kojima će biti potrebni radnici koji će raditi na daljinu ili preko interneta. Jedan od razloga za to jeste što se time može dobiti jeftinija radna snaga, piše CNBC.