Ambasador BiH u Jordanu: Fakultet mi je dao sve u životu

Studirao u BiH i diplomirao 1991. godine.


mato zeko

Mato Zeko, ambasador Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan, koji bi trebao u septembru preuzeti dužnost ambasadora u Japanu, posjetio je Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici. Naime, Zeko je studirao na ovom fakultetu i diplomirao 1991. godine, a želio je dolaskom i razgovorom sa dekanom Farzetom Bikićem i njegovim saradnicima dati podršku ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Ambasador je rekao da mu je posebno zadovoljstvo što je gost fakulteta na kojem je studirao i s kojim “nikada nisam ni prekidao suradnju, koji mi je dao sve u životu”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Bilo bi mi zadovoljstvo ukoliko mognem pomoći Univerzitetu u Zenici, posebno Metalurškom fakultetu, i povezati ih s univerzitetima iz Japana. Japan je bogat i upravo u tom pravcu je i ova posjeta, da vidimo kako da startamo i kako da ovdje dovedemo Japance, naglasio je Zeko.

U protekle četiri i po godine mandata ambasadora u Kraljevini Jordan, pokrivao je i područje Palestine, Libanona, Iraka i Sirije. Priča da je radio na povezivanju tamošnjih s bh. univerzitetima, zdravstvenih ustanova, turističkih radnika, ali i naših i preduzeća sa tog područja. Za Jordan je rekao da je predivna zemlja od koje se ima šta naučiti, a da je veliku pomoć u radu imao od Jordanaca, nekadašnjih studenata (prijeratnih) sa fakulteta u Zenici, Sarajevu i Banjoj Luci, te Zagreba i Beograda.

– Može se puno naučiti od te zemlje. Pogotovo oko međureligijske saradnje koja je u Jordanu nešto fenomenalno. Puno toga je urađeno, ali smatram da nismo iskoristili sve kapacitete. Počeo sam se spremati za preuzimanje dužnosti u Japanu koji je, za razliku od siromašnog Jordana, zaista bogata država. Pokušaću povezati tamošnje univerzitete sa našim bosanskohercegovačkim, istakao je Zeko, piše Oslobođenje.

Dekan Bikić je kazao da ih je obradovao posjet ambasadora Zeke i da očekuju njegovu pomoć kada je u pitanju saradnja na međunarodnim projektima. Zaključio je da su ovakvi kadrovi, poput ambasadora Zeke, najbolji promotori Metalurško-tehnološkog fakulteta kao najstarijeg u Zenici.