Albert Ajnštajn – Genije ili samo običan čovjek?

Naučnik koji je promijenio svijet. Jedan od nekolicine koji se izdvajaju svojom genijalnošću. Međutim nije sve tako kao što izgleda. Čak i najveći geniji na svijetu imaju svoje tajne koje nas mogu iznenaditi. Albert Ajnštajn je zauvijek ostavio trag u našoj historiji ali i sadašnjosti i budućnosti. Predstavljamo vam zanimljivosti koje su obilježile život ovog velikog naučnika.


Politički stav

Bio je pacifista, sve do pojave Hitlera koji ga je natjerao da preispita svoje geopolitičke jednačine. Insistirao je na konstrukciji atomske bombe, ali je poslije bio lider u pokretu koji je zahtijevao kontrolu širenja nuklearnog naoružanja. Kao što je tražio teoriju objedinjenja u fizici, tako je mislio i da je ideja o federalizaciji svijeta najbolji način da se zaustavi takmičenje nacija. Bio je borac za pravo na slobodu mišljenja i izgovorene riječi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pred smrt 1955. godine je pisao govor povodom Izraelskog dana nezavisnosti koji je započeo riječima: “Obraćam vam se, ne kao državljanin SAD, niti kao jevrej, već kao ljudsko biće.”

Svaki genije je u stvari običan čovjek sa mnogo mana i vrlina, razlikuje se samo po svom viđenju svijeta i odlučnošću da ga svojim znanjem promijeni.

(PortalMladi.com)