Alati za arhiviranje radova online novinara

Mnogi novinari koji rade u online medijima i drugi čiji je posao vezan isključivo za internet, zaboravljaju, dok ne bude kasno, da je njihov rad nepostojan. Web sajtovi se gase, mijenjaju vlasničku strukturu, sele se na nove servere, a vaš tekst sa interneta može nestati i zbog jednostavnog redizajna sajta.


wiggs TheConversation l270781

Tekstovi na čijem ste nastajanju i opremi dugo radili mogu nestati u trenu, što je već istina za neka od pionirskih djela online novinarstva, koja su, zbog promjena u izgledu i funkcionisanju internetskih stranica posljednjih godina, danas ili izgubljena ili su online u obliku koji je samo sjena izvornog teksta.

Američki novinari su se s tim problemom suočili nedavno gašenjem web sajtova Gothamist i DNAinfo, baze lokalnih vijesti koja je, u nekim slučajevima, bila jedino mjesto gdje su se pojavili tragovi održavanja određenih lokalnih događaja.

Tim povodom, Laura Hazard Owen iz Nieman Laba potražila je najbolja rješenja za novinare koji rade u online medijima i koji bi u budućnosti htjeli imati arhiv svojih radova za buduće poslodavce ili jednostavno kao dokaz da su nešto proizveli.

Ovo su tri alata koja su izdvojili njeni sagovornici kao moguće rješenje arhiviranja online tekstova:

Save My News

Alat koji je kreirao Ben Walsh, urednik tima za data novinarstvo u LA Timesu, omogućava spašavanje novinarskih uradaka u Internet Archive i WebCite, a sve spašene linkove moguće je nakon toga skinuti u formi Excel dokumenta.

“Na društvenim medijima sam vidio da je vijest o zatvaranju DNAinfo izazvala paniku i bijes mnogih kolega. Činilo se da je to dobra prilika da se podigne svijet o krhkosti rada online novinara, o tome da novinarstvo u koje ulažu toliko truda može u trenu nestati sa interneta – puf!”, kaže Welsh.

Alat je jednostavan za korištenje (za registraciju je dovoljan Twitter nalog) i, iako je u planu integracija dodatnih funkcija, Welsh naglašava da zazire od prevelikog širenja i da servis želi ostaviti što pristupačnijim za korisnike.

Gotham Grabber

Alat otvorenog koda koji je kreirao Parker Higgins, direktor specijalnih projekata pri Fondaciji Freedom of the Press, nakon najave o gašenju Gothamista i DNAinfo sajtova. Higginsov alat omogućava spašavanje radova u PDF formatu i, uz nekoliko preinaka u kodu, može se koristiti za kreiranje arhiva kompletnih novinarskih portfolija. Gotham Grabber je do sada obradio oko 50 hiljada tekstova u PDF-u.

Alat Gotham Grabbar tekstove spašava u tom formatu zato što je većina novinara koja je kontaktirala Higginsa tako željela.

“Kada imate portfolio i šaljete privitke u prijavi za novi posao, PDF je preferirani format. Ukoliko govorimo o čiteteljstvu ili dugoročnom arhiviranju, postoje bolji načini arhiviranja teksta i spašene stranice bi na kraju trebale biti u HTML-u i imati mogućnost da se prikazuju iz baze podataka. Nadam se da će ovo ljude potaći da misle o dugoročnom arhiviranju i načinima pristupanja starim tekstovima”, kaže Higgins.

Authory

Još uvijek u fazi razvoja, Authory je projekat firme iz Hamburga izgrađen uz pomoć granta od Google Digital News Initiative-a. Nakon instalacije, Authory automatski arhivira sve tekstove određenog novinara, bez obzira na kojem sajtu su objavljeni, i čitateljima omogućava da dobiju e-mail notifikaciju svaki put kada taj novinar objavi novi članak. Prva sedmica korištenja je besplatna, nakon čega se plaća sedam dolara mjesečno ili sedamdeset dolara godišnje.

(Media.ba)