Akne na tijelu vam govore od čega bolujete

 Akne na tijelu vam govore od čega bolujete

Povremene akne nisu rijetkost, no ako uporno izbijaju na istim dijelovima lica, tada mogu biti znak i problema s određenim organima.

Zona 1: Hormoni

Ako vam se akne pojavljuju na bradi i vratu, tada to može ukazivati na problem u radu nadbubrežne žlijezde, ali i na pretjerani unos slastica te slatkih pića.

Zona 2 i 3: Visok nivo stresa

Akne koje se pojavljuju na ramenima najčešće su uzrokovani oslabljenim imunitetom, kao i stalnim stresom te premorenosti.

Zona 4: Problemi sa želucem

Akne na prsima najčešće su uzrokovane želučanim smetnjama poput gastritisa uslijed konzumiranja previše nezdrave hrane ili pak premalog unosa jušnih jela.

Zona 5 i 6: Nedostatak vitamina

Nedostatak esencijalnih vitamina znak je pojave akni na područjima oko laktova ruku. Provjerite svoje nivoe vitamina B, koji najčešće manjka ljudima te pojačajte unos voća i povrća.

Zona 7: Znak povišenog šećera

Ako vam se akne pojavljuju na donjem dijelu trbuha, tada one mogu biti uzrokovane povišenim šećerom u krvi. Provjerite to kod liječnika te jedite manje ali češće obroke.

Zona 8: Manjak osobne higijene, depilacija ili spolne bolesti

Neredovito pranje ili pak neprimjereni materijal odjeće koji ne dopuštaju koži da diše mogu biti uzročnik akni na genitalnom području. Također, neke akne mogu zapravo biti simptom spolno prenosive bolesti.

Zona 9 i 10: Alergije ili kožne bolesti

Pojavljuju li vam se akne na području oko kukova i gornjeg dijela nogu, tada su često znak alergija ili pak kožnih bolesti poput dermatitisa.

Zona 11 i 12: Živčani sistem

Previše kalorija u vašoj prehrani ili pak pretjerano mašćenje kože uzrok su pojave akni na gornjem i donjem dijelu leđa. Također, uzrok može biti neostataka sna ili problemi sa živčanim sistemom.

Zona 13 i 14: Neprimjerena odjeća, štetne tvari u organizmu

Akne koje se javljaju na području stražnjice najčešće su uzrokovane dugotrajnim sjedenjem, neprimjerenim donjim rubljem i odjećom, vožnjom bicikla i sl. Osim toga, mogu biti simptom i previše toksičnih tvari u organizmu, a rješenje je detoksikacija.

(Hayat.ba/STUDOMAT.ba)

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

« PRETHODNA STRANICA

Možda te i ovo zanima?