AIESEC Sarajevo: Iskustva Adisa Gljive s AIESEC prakse u Češkoj

Prakse koje nudi studentska organizacija AIESEC iznova oduševljavaju sve one koji se odluče da načine takav korak i otputuju u jednu od AIESEC zemalja.


aiesec sporazum

Prakse koje nudi studentska organizacija AIESEC iznova oduševljavaju sve one koji se odluče da načine takav korak i otputuju u jednu od AIESEC zemalja.

Posljednji koji je iskazao svoje zadovoljstvo odlaskom na AIESEC praksu je Adis Gljiva, student Fakulteta za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu.

Adis je odlučio da izađe iz svoje zone komfora, te pokuša nešto novo što je, kako sam kaže, potpuno atipično za njega. Prijavio se na praksu preko koje je otišao u Češku i navodi kako se odlično proveo i naučio stvari koje će mu pomoći u životu i karijeri.

– Tokom šest sedmica koliko sam proveo u Češkoj radeći na ovom projektu, mogu reći da sam uveliko promijenio pogled na mnoge stvari u životu i stekao neprocjenjivo iskustvo. Po prvi put sam proveo duži vremenski period potpuno samostalno, neovisno od roditelja i na taj način sam stekao mnogo samopouzdanja. Što je još važnije upoznao sam veliki broj ljudi iz svih dijelova svijeta s kojima sam se jako zbližio, tako da sada zaista mogu reći da imam prijatelja na svakom kontinentu. S tim ljudima sam proveo toliko vremena, zabava i uz to dosta naučio o njihovoj kulturi i načinu života. Također sam znatno unaprijedio svoje prezentacijske vještine, rekao je Adis neposredno nakon dolaska sa prakse.

AIESEC je studentska organizacija koja u Bosni i Hercegovini djeluje već šezdeset godina, a prakse koje nudi studentima omogućavaju da se razviju na individualnom nivou, nauče nešto više i direktno ostvare komunikaciju sa vršnjacima iz 125 svjetskih zemalja.

– Prvu sedmicu smo proveli u Pragu, gdje su nas kroz razna predavanja i radionice obučavali profesionalni predavači i ukazivali nam na pravilne načine prezentovanja. Narednih pet sedmica sam proveo u Ostravi u različitim školama, s djecom različitih uzrasta prezentujući o običajima naše zemlje, kroz igru i zabavu. Svake nedjelje sam mijenjao porodice koje su me ugošćavale i koje su se brinule o nama, a koje su bile toliko raznolike, od življenja u malom stanu do ogromnih vila. Tokom sedmice smo često išli na izlete sa školom ili porodicama posjećujući sva značajnija mjesta na tom području, dok sam vikendima zajedno s ostalim ljudima iz grupe obilazio ostale gradove Češke i susjedne Poljske, dodaje Adis.

On je svoju praksu u Češkoj opisao kao visoko organizovanu, preporučuje svima da se prijave, te i sam kaže da će ukoliko bude u mogućnosti ponovo otići.

(STUDOMAT.ba)