Afera “Lažne diplome”: Tužilaštvo traži pritvor za pet dekana

Sumnja se da su pojedinci plaćali oko 30.000 eura za brzo “školovanje”.


SIPA

Prema nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su prekjučer 11 osoba u operativnoj akciji „Klaster“ koje su osumnjičene za izdavanje lažnih diploma.

Radi se o visokim dužnosnicima univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH, a pretresi su obavljeni u više gradova u BiH.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Koje ustanove

Prema informacijama „Avaza“, u pitanju su: Nezavisni univerzitet NUBL Banja Luka, Prometej Banja Luka, PiM Banja Luka, Aperion Banja Luka, UPS Banja Luka, Internacionalni univerzitet Travnik, Internacionalni univerzitet Distrikt Brčko, CKM Mostar i Union Mostar.

Saznajemo da je Tužilaštvo BiH Sudu predložilo pritvor za pet uhapšenih. Radi se o prvoosumnjičenom Dušanu Periću, Zoranu Kaliniću, Vladimiru Stojanoviću, Goranu Laloviću i Ljubiši Todoroviću.

U Sudu je danas održano i ročište po ovom prijedlogu.

Za uhapšene Vojislava Škrbića, Denisa Pračića, Dragana Ilića, Mirka Tufegdžiju, Vasu Pajića i Selmu Otuzbir-Mecan predložene su mjere zabrane.

Podsjećamo, prilikom hapšenja privremeno je oduzeto 165.000 KM. Sumnja se da su osumnjičeni nezakonitim aktivnostima stekli imovinsku korist višu od 600.000 KM.

Sve su ih otkrili prikriveni istražitelji SIPA-e koji su radili skoro dvije godine na istrazi. Sve su snimili i dokumentirali.

Radi se o više od 50 lažnih diploma koje su izdali i zauzvrat uzeli novac. Lažne diplome su dobila i trojica prikrivenih istražitelja, koja su, služeći se lažnim identitetima, upisala fakultete i razotkrila cijelu organizaciju.

Plaćali oko 30.000 eura

Oni su ekspresno dobili diplome, za manje od tri mjeseca, Sumnja se da su pojedinci plaćali oko 30.000 eura za brzo “školovanje”.

Milanko Kajganić, glavni državni tužilac rekao je danas da se “univerzitetske diplome u BiH se kupuju na benzinskim pumpama”.