Afera “lažne diplome”: Osumnjičenim zabranjena putovanja i sastajanja sa određenim osobama

Radi se o radnicima i visokim zvaničnicima univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.


Foto: Envato
Foto: Envato

Sud BiH odredio je mjere zabrane za šest osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji „Klaster” i tako prihvatio prijedlog tužilaštva.

Kako je saopšteno iz suda mjere su određene osumnjičenima Vojislavu Škrbiću, Vasi Pajiću, Denisu Pračiću, Mirku Tufegdžiji, Draganu Iliću i Selmi Otuzbir – Mecan.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Navodi se da mjere predviđaju zabranu putovanja, sastajanja sa određenim osobama i svaki oblik kontaktiranja sa saosumnjičenima i svjedocima u ovom krivičnom predmetu. Izrečena im je i zabrana preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti te obaveza povremenog javljanja državnom organu.

Sud BiH danas je umjesto pritvora koji je tražilo tužilaštvo odredio mjere zabrane preostaloj petorici uhapšenoj u pomenutoj akciji, odnosno Dušanu Periću, Zoranu Kaliniću, Vladimiru Stojanoviću, Goranu Laloviću i Ljubiši Todoroviću. Njima je između ostalog određen kućni pritvor piše Glassrpske.com.

Svi pomenuti su uhapšeni u akciji „Klaster” zbog sumnje u izdavanje lažnih diploma fakultetskih ili drugih ustanova. Radi se o radnicima i visokim zvaničnicima univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

Prema informacijama iz istrage osumnjičene terete da su za novac omogućili većem broju osoba koje nikada nisu studirale da dobiju diplome određenih visokoškolskih ustanova, a pretpostavlja se da su tako zaradili između 600.000 i milion maraka.

Prema nepotvrđenim informacijama akcijom su obuhvaćeni Nezavisni univerzitet Banjaluka – „NUBL”, Univerzitet za poslovne studije – „UPS”, “Prometej” i Univerzitet za poslovne studije i menadžment – „PIM”, „Prometej”, Panevropski univerzitet „Aperion” iz Banjaluke, te Internacionalni univerzitet Travnik, Internacionalni univerzitet Distrikt Brčko, „CKM” Mostar i „Union Mostar”.