26 godina od protesta na Tiananmenskom trgu

26 godina je prošlo od krvavog protesta u centru Pekinga koji su organizovali studenti. Broj stradalih i danas je nepoznanica, a cenzura vezana za događaje na protestima i dalje je na snazi.


tankman
Fotografija Jeffa Widenera iz Associated Pressa postala je jedna od najpoznatijih fotografija 20. vijeka

Protesti na Tiananmenskom trgu dogodili su se u kineskom glavnom gradu Pekingu 4. juna 1989. Na studentskim protestima se pojavilo čak milion ljudi. To je bio snažan udarac kineskim komunističkim vlastima, a jezgru tadašnjeg vodstva činili su stariji političari.

Više od milion ljudi preplavilo je središte Pekinga protestirajući protiv korupcije, nepotizma, loše ekonomske politike i opće nebrige države za mlade i njihovu budućnost. Na trgu Tiananmen podigli su statuu koju su nazvali ‘Boginja demokratije’ i postavili je nasuprot kipa Mao Tse Tunga.

Vlast je odgovorila slanjem tenkova na protestante

Fotografija usamljenog protestanta pred poredanim tenkovima postala je jedna od najupečatljivijih scena 20. vijeka, no unatoč tome zbog velike cenzure većina Kineza takve fotografije nikad nije vidjelo.

Prema kineskoj vladi, ubijeno je između 200 i 300 civila, a sedam do deset hiljada povrijeđeno. Prema studentskim organizacijama i kineskom Crvenom krstu ubijeno je 2000 do 3000 ljudi.

Cenzura protesta na Tiananmenskom trgu i dalje na snazi

Vlasti svakog 4. juna pokušavaju da spriječe diskusiju o žrtvama, što je najveća mrlja u oblasti ljudskih prava u Kini proteklih decenija. Hong Kong je jedini grad u Kini koji otvoreno obilježava ovaj događaj koji je u velikoj mjeri izbrisan iz zvanične kineske historije.

(STUOMAT.ba)