20 činjenica koje niste znali prije 5 minuta

Ojačajte svoj mozak sa 20 činjenica koje niste znali prije 5 minuta!


Untitled 2
Foto: Screenshot via Youtube video

U vrijeme interneta, do informacjia dođemo samo u nekoliko klikova. Ali problem je što se nekada čini kao da ih je previše. Kako odlučiti šta je vrijedno zapamtiti i šta će vam samo zatrpati mozak sa bezvrijednim informacijama. Tu mi nastupamo i prenosimo vam 20 činjenica koje niste znali prije 5 minuta, a koje zaslužuju mjesto u vašem mozgu.

YouTuber pod nazivom BE AMAZED je u svom videu predstavio 20 činjenica koje sigurno niste znali. U nastavku vam prenosimo neke od njih.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Krastavci pomažu pri uklanjanju neprijatnog mirisa iz usta

Ako se nalazite na sastanku sa djevojkom i osjetite neprijatan miris koji dolazi iz vaših usta, a zaboravili ste ponijeti žvake, ništa ne brinite. Uz vaše jelo naručite salatu od krastavaca i problem je riješen. Ako u ponudi nemaju salatu od krastavaca i peršun će biti od koristi.

2. Eiffel Tower je prvobitno trebao biti u Španiji

Dizajner Gustave Eiffel je svoj projekat predstavio vlasti u Barseloni, ali su odbili njegovu ideju misleći da će biti odbojna oku. On je poslije toga odnio svoj projekat u Pariz. Ali i stanovništvu Pariza se nije svidio toranj. Toranj nije trebao ostati dugo, čak su ga htjeli i prodati u željezo. Pošteđen je samo zato što je Francuska vojska otkrila da je njegova visina od oko 300 metara korisna kao toranj za komunikaciju.

3. Bebe imaju oko 300 kostiju pri rođenju

Ako uporedimo sa 206 kostiju kod odraslih osoba, bebe imaju mnogo više kostiju. To je zato što se vremenom mali djelići spajaju i smanjuju broj kostiju u tijelu. Zanimljiva činjenica je da se bebe rađaju bez koljena.

4. Baterije kod mobitela traju duže na hladnoći

Ako nosite mobitel u unutrašnjem džepu jakne ili slično onda imate problem jer se mobitel nalazi na većoj temperaturi i baterija se brže troši.

Ostatak činjenica možete pogledati na videu ispod.