13 neobičnih činjenica o ženama

Sve te knjige o razumijevanju žena nemaju ništa zajedničko sa biološkim i društvenim činjenicama. Na primjer, zašto žene žive 2-10 godina duže nego muškarci. Ipak, nije loše da zavirite u neobične stvari za koje se ispostavilo da su upravo tačne! Neke od njih su kontroverzne, a neke prilično zanimljive. Koje od njih su najveće iznenađenje za vas?


12. Žene su manje otporne na alkohol

Vjerovali ili ne, ali alkohol je mnogo opasniji za žene jer su one sklonije oboljenjima jetre kao što je hepatitis ili imaju veću šansu za cirozu jetre (hronično oboljenje). Takođe, postoji i veća mogućnost da će žene patiti od oštećenja mozga ili gubitka mentalne funkcije.

11. Atraktivnije su kako odrastaju

Različite studije pokazuju da žena postaje atraktvnije sa odrastanjem i da čim se porode njihova tijela postaju zanosnija. One koje ne koriste kontraceptivne metode su atraktvnije muškarcima. Muškarci osjećaju to po ženskom mirisu ili po visini njihovog glasa.

10. Prosječna žena pojede oko 2 kg ruža za usne tokom života

Kada uzmemo u obzir prosječan broj ruževa za usne koje žene kupe i u prosjeku koliko ga nose, dođemo do činjenice da žene pojedu kroz hranu oko 2 kg ruža za usne. U prevodu to je 533.76 ruževa za usne. Naravno za neke žene je ovaj broj veći, za neke manji – što varira od zemlje do zemlje i od kulture do kulture.

9. Mrze rizike

Možda ste primijetili da žene baš i ne prihvataju rizike kao muškarci i naravno postoje naučna objašnjenja za to. Prednji cingularni korteks, dio mozga koji je ključan u donošenju odluka je veći kod žena nego kod muškaraca. Neki smatraju da je ovo bio način da kroz evoluciju žene sačuvaju pleme prilikom skupljanja hrane i organizovanja društvenog života.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Emilija Jelić

X