10 zanimljivih činjenica o ženama u antičkom dobu

Žene imaju dugu istoriju emancipacije i čak danas se očekuje veća izjednačenost polova. Međutim, u antička vremena stvari su se drugačije odvijale. Žene u starom Rimu, Grčkoj, Egiptu, Indiji i Kini su imale mnoga prava, ograničenja, interesovanja i navike kojih nismo ni svjesni da su postojali. Mnoge od ovih činjenica nisu nikad spomenute na časovima istorije.


  1. Egipatske žene su imale jednaka prava na tron

Egipat je više bila demokratska zemlja nego ostala antička kraljevstva. Glavni razlog ide u prilog da uprkos razlici u polu, svako dijete vladara je imalo pravo na tron. Prava žena i muškaraca su su bila bezmalo jednaka, što baš nije bilo čest slučaj u to doba. S druge strane, porodična linija išla je s majčine strane, a ne sa očeve.

3

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

3. Grkinje su imale pravo na razvod

Iako žene u Grčkoj nisu smatrane kao građani i njihova prava i slobode su jedva ograničena, procedura razvoda bila je prilično fer. Ako je žena htjela da se razvede trebao joj je samo muški zastupnik koji bi je predstvaljao. Međutim, ako je muškarac htio razvod, sve što je trebalo uradi je da izbaci ženu iz kuće.

grkinje