10 studentskih zapovijedi

Pravila su pravila. Ova definitivno ne treba kršiti, ako želite da vam period studiranja prođe u miru i spokoju, koliko je to moguće...


Ne sjedi na mjesto svoga kolege, iako ne postoji raspored sjedenja

Onaj raspored sjedenja koji se spontano uredi na prvom predavanju svakog kolegija takvim treba ostati do kraja. Iako na faksu ne postoji raspored sjedenja kao u osnovnoj školi, ako samo i jedna osoba zamijeni svoje mjesto kolege će se pobuniti. Zamislite sjedenje kao delikatni ekosistem koji se lako uništi s promjenom samo jednog mjesta. Nitko to ne želi, zar ne?

Ne podsjećaj profesora svoga na obaveze koje je sam zaboravio

Na početku semestra najavljen je kratak reakcijski tekst za tri sedmice ili blic ispit i nakon toga više se o tome ništa nije moglo čuti? Odlično! Ako profesor zaboravi, ko smo mi da ga podsjećamo? Uostalom, ako to i napravite, budite sigurni da ćete kod kolega zaraditi debeli minus. Upamtite: uspjeh je s minimalno truda postići željeni rezultat.

Ne podsjećaj profesora svoga da imate još vremena do kraja predavanja (i ne postavljaj pitanje u zadnjoj sekundi predavanja)

Ova su dva pravila spojena u jedno jer se tiču svetog pravila trajanja predavanja. Dobro je ako profesor napravi grešku (događa se rijetko, ali ipak ponekad) pa pomisli da je vrijeme za predavanje isteklo, ali je jako loše ako neki nadobudni kolega u zadnjoj sekundi predavanja digne ruku i postavi pitanje na koje onda profesor (nekad nam se čini kao da i njega ovo naživcira) odgovara 15 minuta. Čemu? Zašto? Postoje konsultacije, e-mailovi, koristite ih.

Pročitaj cyllabus kolegija prije nego postaviš neko “glupo” pitanje

Zašto postavljati pitanje na koje odgovor možeš pronaći u cyllabusu koji će ti svaki profesor dati na početku semestra? Prvi rok za predaju seminara, popis dodatne literature, prvi ispitni rok…sve to piše na papirima ili internetu stoga prvo čitaj, a onda pitaj.

Sudjeluj u grupnim projektima da dobro ti bude i da kolege te vole

Nema gorih kolega od onih koji u grupnim projektima ne mrdnu prstom jer znaju da će se posao rasporediti na sve ostale. Nemojte biti taj kolega. Doprinesite svojim radom jednako kao i svi drugi.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT.ba

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X