10 savjeta koji će vam pomoći da lakše “preživite” prvu godinu fakulteta

Prvih nekoliko sedmica na fakultetu su iznimno kritične za sve nove studente. Tokom tog razdoblja napravit ćete neke odluke koje će utjecati na ostatak vašeg akademskog obrazovanja.


stressed high school student having difficulty solving the equation at white board
Foto: Envato

Sa tako mnogo opcija na raspolaganju za studente, znati napraviti mudar izbor postaje presudno za uspjeh. Znajte, na fakultetu zaista imate puno ljudi koji vam mogu i žele pomoći zato iskoristite to!

Za početak vam prenosimo ovih 10 savjeta koji će vam pomoći kako bi postavili čvrste temelje za novu akademsku godinu:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Idite na predavanja

Ovo je s razlogom broj jedan. Studiranje je nevjerojatno iskustvo, ali ne može to i ostati ako ne idete na predavanja. Izostajanje s predavanja je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti.

Sudjelujte u događanjima

Vjerujemo da vam neka od događanja neće biti interesantna, ali pogotovo vama na prvoj godini to je i te kako potrebno. Od studentskih takmičenja, konferencija, volonterskih aktivnosti i zabavnih događanja, ideja za inspiraciju je zaista mnogo. Tu ćete se povezati i upoznati ljude, steknuti nova iskustva za daljnje napredovanje, a i nikad ne znate koga možete upoznati! Studentske kotizacije su često vrlo povoljnih cijena, a nekad i besplatne. To vam može biti dobar ulaz u svijet starijih kolega, prilika za dogovaranje prakse, a možda i budući posao.

Riskirajte

Na fakultet ste došli kako bi naučili nove stvari, zar ne? Izađite iz svoje komfortne zone.

Naučite reći “ne”

To može biti jedan od najvećih izazova. Ali, govoreći “da” na sve ono što zvuči zabavno, zanimljivo i uzbudljivo će vas dovesti do problema. Vaš fakultet će patiti, nećete imati vremena za učenje, jednostavno ćete se preforsirati.

Pitajte za pomoć prije nego što bude prekasno

Fakulteti su općenito prilično dobra mjesta; niko ne želi da vam bude loše. Ako vam ide teško na predavanjima, pitajte profesora za pomoć ili idite na konsultacije. Rješavanje manjeg problema gotovo je uvijek lakše nego da rješavate velike probleme. Sjetite se: “Bolje spriječiti, nego liječiti”. Budite u kontaktu s kolegama i profesorima, a ukoliko se pojavi problem, kontaktirajte svog profesora odmah.

Pronađite idealno mjesto za učenje

To može biti vaša soba u domu ili kutak u knjižnici, ali bitno je naći idealno mjesto za učenje gdje vas niko neće ometati i koje će vam biti odlično za inspiraciju i koncentraciju.

Pazite na svoj budžet

Ako nikada prije niste morali paziti na svoj novac i budžet, sada je vrijeme da to učinite. Ako dopustite da vam vaše financije iskliznu iz ruke, možete se naći u velikim problemima.

Budite spremni na to da ćete se osjećati “prezatrpano”

Ima puno toga što se događa u vašem životu upravo sada. Vjerovatno će biti trenutaka u kojima će vam biti sve to previše, ali kao što je neko rekao, budite spremni da se osjećate totalno nespremni. Trik je znati da niste jedini koji se tako osjećate. Kako biste se organizovali pratite svoj raspored. U kalendaru zapisujte kada imate ispite, predavanja, dogovore za svaku sedmicu. Tako da budete u toku sa svime i imate predodžbu kada morate intenzivnije učiti.

Ostanite zdravi / jedite pravilno

Puno problema s kojima se studenti prve godine suočavaju može dovesti do bolesti koja ih je držala podalje od nastave tokom dužeg vremenskog razdoblja. Naspavajte se, uzmimajte puno vitamina i jedite pravilno. Ostanite zdravi!

Nađite vremena za sebe

Odvojiti malo vremena za sebe i aktivnosti koje će vam pomoći da se opustite i oslobodite stresa. Bilo da je to trčanje, gledanje omiljene televizijske emisije, ili pisanje, budite dobri prema sebi, preosi libertas.hr.