UNSA: Održan informativni sastanak dobitnika stipendija Erasmus Mundus i Erasmus+

Učešćem u programima mobilnosti, Univerzitet u Sarajevu je omogućio stotinama studenata, nastavnika i saradnika da učestvuju u akademskoj i administrativnoj mobilnosti sa partnerskim univerzitetima širom Evrope.


Foto: UNSA
Foto: UNSA

Od 2008. godine, Univerzitet u Sarajevu učestvuje u programu Erasmus Mundus, a od 2015. godine učestvuje novom Erasmus+ programu.

Erasmus Mundus je program koji omogućava strukturiranu razmjenu studenata, nastavnika i saradnika visokoškolskih institucija zemalja Zapadnog Balkana i partnerskih EU univerziteta u oba smjera ali i jačanje institucionalnih kapaciteta kroz međuinstitucijsku saradnju.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Erasmus+ je novi program Evropske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za period 2014–2020. godine. Ciljevi programa Erasmus+ su poboljšanje vještina i zapošljivosti te modernizacija obrazovanja, osposobljavanja i zapošljavanja mladih.

Na osnovu raspisanih konkursa u toku akademske 2015/2016. godine, odabrani su studenti, nastavnici i saradnici Univerziteta u Sarajevu, odnosno stipendisti ovih programa da dio svoje akademske edukacije, odnosno akademskog/administrativnog rada provedu na partnerskim univerzitetima u zemlja članicama Evropske unije.

Tim povodom, Služba za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu je organizovala informativni sastanak sa stipendistima, gdje su im predstavili sva potrebna akademska i administrativna prava, obaveze i odgovornosti, a koje ih očekuju prije, u toku i nakon mobilnosti.

Ovo je ujedno bila prilika da se stipendisti međusobno i upoznaju i razmijene dosadašnja iskustva sa programima mobilnosti, saopšteno je iz Službe za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu.

Služba je pripremila promotivni materijal na kojem se nalaze sve potrebne informacije, a nakon prezentacije održana je i sesija pitanja i odgovora koji nisu bili pokriveni ovom prezentacijom.

(STUDOMAT.ba)