Univerzitet u Sarajevu će biti podijeljen?

Univerzitet u Sarajevu ove godine mogao bi biti podijeljen na više dijelova u sklopu procesa integracije fakulteta, saznaje "Dnevni avaz". Ova godina, prema njihovim saznanjima, bit će ključna za budućnost najstarije visokoškolske institucije u BiH.


univerzitet u sarajevu

Univerzitet u Sarajevu ove godine mogao bi biti podijeljen na više dijelova u sklopu procesa integracije fakulteta, saznaje “Dnevni avaz”. Ova godina, prema njihovim saznanjima, bit će ključna za budućnost najstarije visokoškolske institucije u BiH.  

univerzitet u sarajevuVeć 21. januara bit će održana sjednica Senata UNSA na kojoj će se iznijeti prijedlozi o budućnosti Univerziteta. Jedan od prijedloga će biti da se fakulteti integriraju, ali ne u jednu ustanovu, kako je to ranije bilo predviđeno, već da se povežu po grupacijama.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Prema tom modelu, primjera radi, fakulteti koji čine medicinsku grupaciju, a to su Medicinski, Farmaceutski, Stomatološki, Veterinarski te Fakultet zdravstvenih studija, formirali bi jedan univerzitet, fakulteti društvenih nauka drugi i tako dalje.

“Mislim da je to rješenje najbolje jer svaka grupacija ima svoje specifičnosti. Naprimjer, na Medicini nema ciklusa studiranja, ne mogu se na isti način birati asistenti itd. Zbog toga će se mnogi zalagati za integraciju po grupacijama”, kazao je za “Dnevni avaz” neimenovani sagovornik s jedne visokoškolske ustanove.

Loša iskustva

Druga mogućnost je da se ostane pri ranijoj namjeri da se svi fakulteti integriraju u jedinstveni univerzitet, a nije malo onih koji smatraju da ništa ne treba mijenjati u odnosu na postojeće stanje. Protiv integracije u jednu cjelinu govore iskustva drugih univerziteta u BiH.

“Naprimjer, Univerzitet u Tuzli se integrirao, a sada su fakulteti u goroj situaciji nego ranije i to su priznali ljudi koji su radili na ujedinjenju te ustanove. Praktično, nijedna integracija u BiH nije dala dobar rezultat”, istakao je isti sagovornik.

Prema informacijama kojima raspolaže “Avaz”, Kantonalno ministarstvo obrazovanja će, nakon što se na sjednici Senata pokažu stavovi akademske zajednice, pristupiti izmjenama Zakona o visokom obrazovanju KS i drugih akata da bi se u najskorije vrijeme okončao proces integracije.

(avaz.ba)