Studentski protesti u Srbiji [FOTO]

Oko 2000 studenata okupilo se ispred zgrade Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u Beogradu.


protesti beograd
Foto: Radio Laguna

Oko 2000 studenata okupilo se ispred zgrade Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u Beogradu, prenosi portal B92.

Oni su nezadovoljni izmjenama Zakona o visokom obrazovanju, usvojenim početkom septembra. Studentima ne odgovara manji broj predviđenih rokova i traže budžetsko finansiranje apsolventskog staža.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Organizatori protesta su Studentska konferencija univerziteta Srbije, krovna organizacija studenata, studentski parlamenti Univerziteta u Beogradu i Univerziteta umjetnosti.

protesti_beograd_2
Foto: Twitter

Kratkoročni zahtjevi studenata su da u školskoj 2014/2015. bude šest obaveznih ispitnih rokova, kao i da studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011, odnosno 2011/2012. godine zadrže pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, kao što je bilo do sada, prenosi portal B92.

Dugoročni zahtjevi su početak izrade novog Zakona o visokom obrazovanju uz aktivno učešće relevantnih studentskih predstavnika i početak traženja dugoročnog rješenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva.

Studentska konferencija univerziteta Srbije najavila je ranije da će protesti danas biti organizovani i u Novom Sadu i u Kosovskoj Mitrovici, a sutra i u Novom Pazaru, prenosi portal B92.

(B92 / STUDOMAT.ba)