Srednjoškolac iz Tuzle svojoj školi obezbijedio računare, internet, novac za monografiju…

Kroz projektne aktivnosti Kenan Hadžihasanović obezbijedio je novčana sredstva za novi kabinet informatike, uvođenje bežičnog interneta, štampanje monografije, kao i pokrenuo tenisku sekciju.


Foto: Bportal
Foto: Bportal

Kroz projektne aktivnosti Kenan Hadžihasanović obezbijedio je novčana sredstva za novi kabinet informatike, uvođenje bežičnog interneta, štampanje monografije, kao i pokrenuo tenisku sekciju.

U vrijeme kada mlade osobe pažnju u medijima dobijaju uglavnom zbog kriminala, negativnih stvari ili problematičnog ponašanja, “Bportal.ba” je odlučio da vam predstavi  suštu suprotnost tome – pozitivnu, lijepu i nadamo se mladim osobama poučnu priču o tome da može i drugačije.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Kenan Hadžihasanović učenik je trećeg razreda Gimnazije „Meša Selimović“ koja ove godine puni 115. godina postojanja. Hadžihasanović je u toku svog školovanja svojim radom, dobrim drugarstvom, samoinicijativnošću  i zalaganje u mnogo čemu pokazao da i učenici mogu doprinjeti boljoj budućnosti.

Prvi plodovi njegovog rada bili su vidljivi u septembru prošle godine, gdje je Gimnazija „Meša Selimović“ dobila vrijednu donaciju od 35.000 KM u vidu računarske opreme, a sve zahvaljujući projektu ovog gimnazijalca.

-Projekat je urađen bez ičijeg znanja. Poslao sam ga Norveškoj amabasadi u BiH, njima se dopao i obezbijedili su 35.000 KM. Kada je sve bilo završeno, obavijestio sam nadležne u školi da ćemo dobiti kabinet informatike, kaže Kenan.

Zahvaljujući, svakako i ovom projektu, odličnim rezultatima u učenju, te iskazanim drugarstvom, izabran je za Predsjednika Vijeća učenika svoje škole gdje je nastavio da niže uspjehe. Nakon kabineta informatike i 32 računara koja je obezbjedio, odlučio je da pruži svim svojim kolegama internet na dlanu, odnosno aplicirao je sa novim projektom za uvođenje bežičnog interneta u školu i uspješno ga implementirao.

Njegov rad prepoznale su i druge srednje škole Tuzlanskog kantona koje sudjeluju u jednom zajedničkom tijelu zvanom Mreža Vijeća učenika (mreVUK) gdje je u martu ove godine izabran za novog predsjednika 23.000 srednjoškolaca, koliko ih zapravo i ima u najmnogoljudnijem kantonu Federacije Bosne i Hercegovine, piše “Bportal.ba”.

Ovaj gimnazijalac nije stao na tome,njegov najnoviji uspjeh je aktivno učešće u obilježavanju  115.godina gimnazije u Tuzli  kao i štampanju monografije povodom ovoga jubileja obezbjeđivanjem 15.000 KM za njeno štampanje. Također Hadžihasanović je kroz Vijeće učenika svoje škole obezbjedio nešto čime se ne može svaka škola pohvaliti, a to je igranje tenisa u okviru teniske sekcije na obližnjim terenima te gimnazije. Organizovao je rad same sekcije, te u prvom mjesecu postojanja sekcija broji više od 30 članova, koji uče više o bijelom sportu ali i savladavaju nove tehnike kako bi se što bolje pripremili za predstojeći školski turnir Gimnazije „Meša Selimović“ u tenisu.

– Ništa od ovoga ne bih mogao ostvariti bez podrške svojih drugova i drugarica, a među njima posebno Amira Mujaćiča koji mi je bio desna ruka u svemu što sam radio. Tu je i podrška direktorice škole Azre Gazibegović,  moje razrednice, kao i svih profesora  koji su mi dalavali podršku i vjerovali u mene, kaže Kenan.

Kenan Hadžihasanović se trudi da se glas mladih čuje daleko, i poručuje da mladi mogu sve ostvariti uz naporan rad i veliku dozu upornosti.

Svakako treba pomenuti da promoviše i rad mladih, kao i da otkriva mlade talente u svojoj  sedmičnoj TV emisiji  zvana „Gospodari budućnosti“ koja se emituje na lokalnoj TV stanici.

(Bportal.ba)