Studenti iz Doma Bjelave u Sarajevu: Smještaj je preskup, a uslovi katastrofalni

Grupa studenata koji su smješteni u studentskom domu Bjelave poslali su pismo direktoru Studentskog centra Sarajevo Emiru Kadriću, izražavajući nezadovoljstvo cijenom koju moraju plaćati za smještaj, te katastrofalnim uslovima.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Direktor Kadrić poručuje da će razmotriti zahtjeve, ali da njihova implementacija ne zavisi od direktora, te da je djelimično i riječ o pritisku na njega.

– Mi kao korisnici usluga studentskih domova generalno smo nezadovoljni sa uslovima stanovanja a posebno s visinom troškova koje uplaćujemo mjesečno. Cijena zaduženja je previsoka s obzirom na uslove koje imamo, a posebno za studente koji dolaze iz Srednjobosanskog kantona. Prostorije koje studenti koriste su u lošem stanju, naročito u domu na Bjelavama, ističu studenti u svom zahtjevu upućenom direktoru Kadriću.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Među zahtjevima studenata je sniženje cijene usluga i smještaja u studentskim domovima Sarajevo, ukidanje pravila o plaćanju smještaja za pola mjeseca jula i pola mjeseca septembra, ukidanje troškova prilikom predaje dokumenata za apliciranje u studentske domove, te renoviranje zajedničkih kupatila tokom ljetne pauze.

Direktor Kadrić poručuje studentima da sve zahtjeve zvanično upute preko Udruženja studenata, ali i da ono što je istaknuto u pismu nije u njegovoj nadležnosti.

– Prije svega svi zahtjevi trebaju ići preko zvaničnog udruženja studenata. Zatim trebaju znati da nije sve u mojoj nadležnosti, jer nemam ja sredstva da im udovoljim. Ja koliko znam u studentskim domovima sve funkcioniše besprijekorno i ne vidim potrebu za nekom rekonstrukcijom, kazao je Kadrić u razgovoru za Klix.ba.

Studenti su nezadovoljni cijenom smještaja i ističu da je cijena trokrevetne sobe 1.000 KM, što Kadrić demantuje.

– Postoje studenti koji za svoj smještaj uz participaciju plaćaju od 130 do 200 KM. Subvencija kantona je 219 KM. Osim toga studenti sada toplu vodu imaju sedam puta sedmično, u odnosu na ranije kada su imali samo dva puta. Ove zahtjeve, iskreno, doživljavam i kao jednu vrstu nastavka pritiska na mene, ističe Kadrić.

On dodaje da ukoliko budu osigurana sredstva za rekonstrukciju kupatila, to će i biti urađeno, ali da za tu namjenu trenutno nema novca.

– Želim naglasiti da ja ne odbacujem zahtjeve studenata, ali da bismo ih usvojili to mora odobriti Upravni odbor, ali i Vlada Kantona Sarajevo. Mi smo studentima prijatelji i trebamo raditi na rješenju svih njihovih zahtjeva, zaključio je Kadrić.

(Klix.ba)