Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Na osnovu studije koja je obuhvatila više od 350 djece koja su se snabdijevala pijaćom vodom iz bunara u Provinciji Quebec u Kanadi, naučnici su pronašli povezanost između nivoa managana u vodi i koeficijenta inteligencije. Vodeći istraživač u ovoj studiji, Maurice Bouchard sa Univerziteta u Montrealu, izjavila je da su na osnovu studije ustanovili da je koeficijent inteligencije djece koja su bila izložena visokoj koncentraciji mangana u poređenju sa djecom koja nisu bila izložena tome bio za šest poena niži, što predstavlja vrlo značajnu razliku.

Ispitivano je 362 djece starosti od 6 do 13 godina koja su testirana u pogledu opštih spoznajnih sposobnosti, sposobnosti izražavanja i sposobnosti zapažanja. Navedene zaključke istraživači su mogli da izvedu davanjem upitnika o vrsti pijaće vode koju su djeca koristila, načinu ishrane i vrsti hrane koju su unosila.

Mangan se smatra osnovnim sastojkom u ishrani i nalazi se u povrću, voću i žitaricama. Međutim, ukoliko se unosi u velikim količinama, predstavlja snažan neurotoksin. Izlaganje visokim koncentracijama mangana kroz posao koji se obavlja ili kroz okruženje – dovodi do neuroloških promjena i kod djece i kod odraslih. Smatra se da mangan negativno utiče na dopamin i serotonin, neurotransmitere koji su vrlo važni za spoznajni proces.

(Krstarica)

Prethodni članakMedicinar iz BiH o radu u Njemačkoj: Ne očekujte puno
Naredni članakReforma zdravstva u KS: Ko će liječiti studente UNSA?

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.