Šest grešaka zbog kojih ćete ostaviti loš prvi dojam

Ostaviti dobar prvi dojam u nekim je situacijama važnije nego u drugim, ali nikad nevažno. Iako često zna prevariti, on se poprilično lako urezuje u um vašeg sagovornika, a ako je loš, pitanje je hoće li vam se pružiti prilika da ga ispravite.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Bez obzira na to radi li se o intervjuu za posao ili upoznavanju s njegovim/njenim roditeljima, vaši će odnosi početi u puno boljem tonu ako znate šta izbjegavati. Srećom, postoji šest grešaka koje je prije vas napravio dovoljno velik broj ljudi da vi ne biste morali učiti iz vlastitih. Pa krenimo.

1. Trudite se ostaviti prvi dojam koji je nemoguće zaboraviti

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Želite da vas sagovornik čuje jasno i glasno, ali budete li znatno drukčiji od ostalih, mogli biste otjerati osobu koju pokušavate impresionirati. Budite umjereni dok se ne uvjerite da je publika spremna za sve što im imate ponuditi.

2. Pokušavate se zbližiti s nepoznatim ljudima otkrivajući im svoju životnu priču

Ne poznajete svoje sagovornike niti njihove živote. Ako cijelo vrijeme budete pričali o sebi, mogli biste se susresti s velikim neugodnostima koje će vas koštati novog prijateljstva ili partnerstva.

3. Pod svaku cijenu izbjegavate neugodnu tišinu

Iscrpljujuće je razgovarati s nekim ko očekuje reakciju na svaki dio njegove priče.

4. Pretpostavljate da se drugi slažu s vašim mišljenjem

To se posebno odnosi na one osjetljivije teme. Razgovarate li o politici, razmislite koliko od svog stajališta želite otkriti budući da ne znate slažu li se vaši sagovornici s vašim stajalištima. Samo zato što osoba dolazi iz određenog dijela grada ili zemlje, ne znači da su automatski liberalci, konzervativci ili negdje između.

5. Gurate nos tamo gdje vam nije mjesto

Možda ste upoznali zgodnog frajera u parku s djetetom. Odlučili ste razgovarati s djetetom i pitati je ima li braće ili sestara. Ona kaže da nema. Zatim je pitate kako joj je živjeti samo s tatom. Postoji jako puno problema u ovoj situaciji. Prvo, ne znate je li joj to uopšte otac. Možda je stariji brat, možda je babysitter, možda je oženjen i žena je kod kuće, a možda je upravo prošao kroz jako težak razvod. Dobar prvi dojam u mnogočemu ovisi o taktiziranju.

6. Sigurni ste da možete vjerovati svome sagovorniku

Kod prvog upoznavanja, posebno onda kad vi pokušavate impresionirati sagovornika, automatski pretpostavljate da mu/joj u potpunosti možete vjerovati. Zašto ne biste? Sigurno je riječ o dobroj i poštenoj osobi. Ako ste kod prvog upoznavanja dovoljno slobodni da toj osobi možete otkriti sve vlastite (ili tuđe) lične podatke, oni bi vas mogli procijeniti kao nezrele i nepouzdane.

(cosmopolitan.hr)