Studentske novosti

Najava: Omladinski program BHR1 #510

Novo izdanje Omladinskog je na programu u narednih pet dana (od 16. do 20. oktobra/listopada), a to znači nove priče, prilozi, emisije, sadržaji kojima ćemo vas informirati, ponešto naučiti i zabaviti...Budite uz OP svakim radnim danom od 19:10h do 20h ili u reprizama od 10 minuta iza ponoći.

PROČITAJ VIŠE

Slovenija kao studentska destinacija

Studijski programi u Sloveniji realizuju se na pet univerziteta, 48 samostalnih visokoškolskih ustanova i 46 viših škola po Bolonjskom procesu, a svaki studijski program akreditovan je od Ministarstva za visoko školstvo, nauku i tehnologiju.

PROČITAJ VIŠE

Poziv za prijave za učešće na radionici „osnaŽENE“

Fondacija 787, uz podršku Općine Centar Sarajevo, implementira projekat „osnaŽENE“ u sklopu kojeg će biti realizovane dvije trodnevne radionice, te personalizirano poslovno savjetovanje za žene registrovane pri Birou za zapošljavanje Općine Centar. Cilj projekta jeste da učesnice steknu znanja i vještine kako bi postale konkurentnije na tržištu rada, ali i kako bi se odvažile na pokretanje vlastitog biznisa/samozapošljavanje.

PROČITAJ VIŠE

Na XV konferenciji Vaša(r) ideja: Amel Mukača, Edin Zuhrić i Mario Hibert

Udruženje za kreativno učenje PLUS 11. oktobra organizira još jednu konferenciju pod već javnosti poznatim nazivom Vaša(r) ideja. Bit će to petnaesti po redu i nimalo manje tematski privlačan, poučan i zanimljiv ciklus predavanja koje će održati izvrsni i uzorni članovi naše društvene zajednice, zahvaljujući kojima ćemo biti u prilici spoznati da još uvijek postoje šanse i prostor za motiviranost u našoj naizgled beznadežnoj sredini.

PROČITAJ VIŠE

Poziv za projekat – (Gen)etičko savjetovalište

(Gen)etičko savjetovalište je naučno-istraživački projekat koji se realizuje u sklopu obilježavanja Svjetskog dana bioetike, 19. oktobra u saradnji sa UNESCO-vom Katedrom za bioetiku, UNESCO-vom Katedrom u Bosni i Hercegovini i Internacionalnim unverzitetom u Sarajevu.

PROČITAJ VIŠE

Poziv za LSE projekat

Traže se učesnici na London School of Economics and Political Science (LSE) koji proučava zabavljanje (tj. izlazak na sastanak; upoznavanje s potencijalnim partnerom/partnericom; dejtanje) u Bosni i Hercegovini.

PROČITAJ VIŠE

IAESTE LC Sarajevo traži nove članove

IAESTE (Internacional Association for the Exchange of Students for Technical Experience) je međunarodno udruženje za razmjenu studenata radi stručne prakse, osnovano još 1948. godine na Imperial College-u u Londonu. IAESTE porodica sada broji 80 zemalja koje aktivno učestvuju u programu razmjene. IAESTE je nepolitička, nezavisna i nevladina organizacija.

PROČITAJ VIŠE

Najava: Omladinski program BHR1 #509

Pred vama su nove priče, prilozi, emisije u produkciji Omladinskog programa BHradija1; na redu je 509. izdanje programa za mlade koji možete pratiti svakim radnim danom od 19:10h do 20h, ili u reprizi od 10 minuta iza ponoći...

PROČITAJ VIŠE

Prijavite se na trodnevni trening u Bukureštu

Priključite se programu treninga koji će se održati Bukureštu, Rumunija, od 21. do 25. novembra 2017. godine. Cilj kursa je da se nauči kako se pišu uspješne aplikacije. Događaju će prisustvovati predstavnici škola, univerziteta, javnih institucija, VET organizatori, NVO, kompanije itd.

PROČITAJ VIŠE

Djevojka koja je odlučila uspjeti u BiH, a ne u inostranstvu

Razgovarali smo sa ambicioznom Lamijom Palalijom koja dolazi iz Sarajeva, studentica je Internacionalnog Burch Univertizeta, smjer IT Management. Za vrijeme studiranja postigla je odlične rezultate i plasirala se na jedno od boljih mjesta u uspješnom preduzeću UpTrend Marketing Solutions. Ovo je njena priča za STUDOMAT .

PROČITAJ VIŠE

Najava: Omladinski program BHR1 #508

Slušajte Omladinski program BHradija1 i u prvoj sedmici oktobra/listopada 2017. i čujte gdje smo sve bili, s kim smo razgovarali i šta radi bh. omladina...Mnogo toga zanimljivog, korisnog i inspirativnog možete čuti u 508. izdanju OP-a, a i zabaviti se i uživati u našem muzičkom izboru za ovu sedmicu.

PROČITAJ VIŠE

U ovakvim sobama u Domu žive banjalučki studenti

Na samo deset minuta hoda od luksuznog zdanja Administrativnog centra Vlade RS čiju gradnju, tešku oko 200 miliona KM građani još uvijek otplaćuju, nalazi se Studentski centar "Nikola Tesla", gdje “naša budućnost” živi u vlazi i gdje se voda koja kapa sa plafona “hvata” u plastične posude.

PROČITAJ VIŠE

Ovo su najobrazovanije zemlje na svijetu

S finansijskom krizom koja pogađa veliki dio svijeta mnogi stručnjaci stavljaju sve veći naglasak na obrazovanje. Samo države koje imaju visoko obrazovani kadar imaju šanse pokrenuti se s mjesta i stvarati nova radna mjesta, te boriti se na sve okrutnijem tržištu.

PROČITAJ VIŠE