Edu+

Kako video-igrice utječu na mozak

Većina nas misli da video-igrice imaju negativan utjecaj na mozak, prvenstveno u pogledu izazivanja nasilja, gubljenja pažnje i stvaranja ovisnosti. Međutim, istraživanja su pokazala drugačije.

PROČITAJ VIŠE
Foto: Ilustracija

Dokazano: Brže i bolje pamtimo uz pisanje

Da nema hvatanja bilješki na predavanjima kada biste nešto zapisali rukom? Čini se da sve manje koristimo olovke i papir za pisanje, i zašto bismo kad imamo sve te aplikacije, notes ovde notes tamo, pa na računaru, pa na mobilnom, ko još danas piše rukom?!

PROČITAJ VIŠE

Ovako se nekada prepisivalo, a ovako to danas izgleda!

Slagaće vas onaj ko kaže da nikada nije prepisao slovo ili broj. Prepisivanje na testovima i ispitima je postala svakodnevnica. Prije su se pisali papirići najsitnijim mogućim slovima ili nosili digitroni s ispisanim formulama. Danas su te tehnike pale u zaborav jer svi imaju mobilne telefone i smartphone koji podržavaju PDF format ili Microsoft Office.

PROČITAJ VIŠE

Ovo su najbizarnija naučna istraživanja

Kada čujemo da je neko u društvu naučnik, manje više svi pomisle kako on radi na nekom području koje bi moglo promijeniti svijet ili makar društvo napraviti boljim. Ipak kada malo bolje uđete u tematiku shvatićete kako veliki broj „naučnika“ troši novac na bizarna istraživanja.

PROČITAJ VIŠE

Testirajte svoj stil učenja

Prije samog spremanje ispita, kod studenata su prisutna različita pitanja: Koliko dugo treba da spremam ispit? Da li je bolje da učim po danu ili noći? Da li da pitam kolegu/icu da učimo zajedno? Šta ako...?

PROČITAJ VIŠE

Sedam ljudi čije su riječi promijenile tok istorije

Govor je više od skupa izgovorenih riječi. To je kombinacija govornika, konteksta, jezika i sve ove stvari zajedno mogu napraviti više nego ako djeluju pojedinačno. U tom pravcu, predstavljamo vam neke od najvećih govornika svih vremena, čije su riječi promijenile tok društva i definisanje era.

PROČITAJ VIŠE

Ovo su najpoznatije greške prevoda Google Translate

Neupućenim korisnicima može se činiti da je Google Translate prevod odličan način za besplatno i brzo prevođenje. Zašto bi ko gubio vrijeme sa ljudskim prevodiocima i prevodilačkim agencijama te plaćao za nešto što se može dobiti bez ikakvog troška? Ipak, činjenica je da mašinski prevodioci ne mogu razumjeti kontekst nekog prevoda. Svi prevodi koji se rade na ovakav automatski način u suštini funkcionišu na osnovu puke statističke analize već postojećih prevoda.

PROČITAJ VIŠE