Pr0č1t4jt3 0v0: Vaša sposobnost čitanja ovakve poruke otkriva nevjerovatne stvari o mozgu

Takva vrsta pisanja naziva se leet, ili 1337 govor, a neko je vrijeme bio dosta popularan na internetu kako bi se izbjeglo otkrivanje pomoću programa za pretraživanje ili filtera za spam.


mozak
LiquidLibrary

Španski kognitivni naučnik Jon Andoni Duñabeitia objasnio je kako ovakve poruke ne aktiviraju dijelove mozga koji analiziraju brojeve, već ih mozak tretira kao slova koja su loše napisana, ili u čudnome fontu, te nam tako omogućava ‘dešifriranje’ u milisekundama.

– Dok čitamo, ne obraćamo pažnju na razliku između slova i brojki, jer očekujemo samo slova, kaže Duñabeitia i dodaje da za vaš mozak, to nije brojka u riječi, već čudno napisano slovo. Dok čitate, imate toleranciju koja dopušta manje nepravilnosti u izgledu slova.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

thismessage-poruka

Ali ne čitaju svi ljudi podjednako lako ovakva ‘slova’. Mladi ljudi, koji su odrasli uz internet i kompjutere s bezbrojnim izborom načina pisanja, gotovo da ni ne primjećuju razliku. S druge strane stariji ljudi, koji su odrasli uz standardna slova, možda budu imali malo problema s čitanjem ovakvih poruka.

4l1 n4 kr4ju, 5v47k0 81 7r3840 8171 u 574nju pr0č17471 0v4k4v 73k57.

(net.hr/STUDOMAT.ba)