Petominutna meditacija dr. Oza čini čuda za um i tijelo

Male stvari čine veliku razliku za održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja, podsjeća nas dr. Mehmet Oz.


dr Oz 5 minuta

Samo pet minuta, ili čak manje, koje tokom dana izdvojite za opuštanje, šetnju ili neku drugu aktivnost kojom ćete iskoračiti iz svakidašnjeg vrtloga, može biti presudno za održavanje i poboljšanje zdravlja, ali i za to da se bolje osjećate u svojoj koži.

Jedan od načina je unutarnje pročišćenje od loših misli koje se nakupe tokom dana, i to meditacijom.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Samo pet minuta meditiranja na dan može vas osloboditi nakupljenog stresa i nemira.

Smjestite se udobno, zatvorite oči i pokušajte ne misliti ni na šta.

Tad se fokusirajte na disanje i nakon samo pet minuta osjetit ćete se smirenije za nastavak dana.

Kad se sljedeći put osjetite ispijeno i umorno ili pod stresom u važnom trenutku, zauzmite “moćan stav” i ostanite u tom položaju dvije minute da se napunite energijom.

Da biste napravili ovaj stav, karakterističan za stipovsku junakinju Wonder Woman, uspravite se, stanite u lagani raskorak i dlanove položite na bokove.

Za dvije minute osjećat ćete se snažnije i sposobni pokoriti svijet.

Iako se može činiti neozbiljnim odrasle ljude poput djece u vrtiću podsjećati da češće peru ruke, korist od pranja ruku čini to podsjećanje vrlo ozbiljnim. To je, naime, najbolja metoda od svih poznatih za sprečavanje širenja infekcija. Ako pažljivo i temeljito perete ruke tokom dana, svaki put sperete bakterije i klice prije nego što vas stignu zaraziti i prije nego što ih prenesete nekom drugom. Tako prekidate lanac zaraze.

Za zdravlje mozga i održavanje dobrog pamćenja važno je igrati igre koje stimuliraju pamćenje. Tako pet minuta na dan igranja igara s riječima, rješavanja križaljki ili igranja društvenih igrica s prijateljima koje uključuju riječi, poput Scrablea, održava vam pamćenje na mladalačkom nivou. Neka su nedavna istraživanja pokazala da igranje igara koje uključuju 3D grafiku može nevjerovatno potaknuti pamćenje, pa se sad preporučuju i PC igre za održavanje i poboljšavanje pamćenja.

Može vam se činiti neobičnim savjet da je za zdravlje važno redovno podrezivati nokte, i to tako da ne ostane mnogo prostora pod njima. Tako je, napominje dr. Oz, lakše pri pranju ruku ukloniti i bacile koji zapinju ispod noktiju, a mogu se tokom dana proširiti po rukama i postati potencijalni izvor bolesti.

A da je unutrašnje zadovoljstvo važno za zdravlje i dug život, potvrdio je niz istraživanja dugovječnosti. Jedan od životnih stavova koji se pokazao kao vrlo blagotvoran za ljude koje krasi jeste zahvalnost.

Uživanje i zahvalnost za jednostavne i male stvari osjetno pridonosi osjećaju sreće.

Sve što je potrebno jest pet minuta ili manje promišljanja o tome šta je dobro u vašem životu kako biste se fokusirali na dobro, a manje se uzrujavali zbog lošijeg.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, svaki dan osmislite jelovnik tako da se na njemu nađu voće, povrće i cjelovite žitarice, koji su nužni za vaše zdravlje. Ako se hranite raznoliko i uravnoteženo, dobivate sve potrebne minerale i vitamine. Ali ako ste zabrinuti unosite li dovoljno važnih nutrijenta, razgovarajte s doktorom o tome treba li vam neki dodatak prehrani.

I nasmijte se jer smijeh ima iscjeljujući učinak i povezuje ljude. 🙂

(ATMA.hr)