Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
08.01.2017.

Pet namirnica koje podižu imunitet tokom zime

Svježe voće i povrće manje je dostupno tokom zime, pa ponekad treba biti kreativan u snabdijevanju organizma vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama iz hrane.

Osim citrusnog voća, u jačanju imuniteta mogu da posluže i ove namirnice.

Kefir

Ovaj fermentisani mliječni proizvod sadrži oligosaharide, vrstu složenih ugljenih hidrata koji hrane korisne bakterije u želucu i osnažuju imunitet. Čuvajte kefir na hladnom mjestu jer su aktivne kulture osjetljive na visoke temperature.

Kiseli kupus

Kiseli kupus jedan je od glavnih izvora vitamina C u zimsko vrijeme. S obzirom na to da nastaje tokom procesa fermentisanja, pun je zdravih bakterija koje čuvaju zdravlje želuca i štite organizam od bolesti.

Artičoke

Artičoke su odlična zamjena za probiotik. Sadrže nesvarljive hranlive materije koje hrane korisne bakterije u digestivnom traktu i jačaju dobro zdravstveno stanje organizma.

Banane

Banane su odličan izvor kalijuma i magnezijuma. Ovi minerali su izuzetno važni za tijelo u stanju stresa, iscrpljenosti i umora, pa predstavljaju odlične saveznike u jačanju imuniteta tokom zime.

Kombuha

Čaj od gljive koja je bogata B vitaminima daje prijeko potrebnu energiju u zimskim mjesecima, i odlična je alternativa gaziranim pićima. Imajte na umu da se ispijanje ove umjereno kisele tečnosti ne preporučuje osobama koje boluju od želudačnih tegoba jer može da iziritira sluznicu.

(N1)

Instalirajte našu Android aplikaciju i brzo i jednostavno pratite nove konkurse za stipendije i poslove. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram. Sve informacijte čitajte i na našem Viber chatu.

Imate pitanje u vezi studija? Prijavite se i diskutujte sa više od 22.700 registrovanih članova. Člansto na portalu donosi vam i mogućnost besplatnog korištenja naše Skriptarnice.