Otvoren Sajam obrazovanja i zapošljavanja u Banjaluci

U Banjaluci je jučer, u organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH i norveške Ambasade, otvoren drugi Sajam obrazovanja i zapošljavanja, na kojem će se predstaviti više od 1.000 radnih mjesta i ugostiti predavači sa aktuelnim temama iz ove oblasti.


Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine

U Banjaluci je jučer, u organizaciji Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH i norveške Ambasade, otvoren drugi Sajam obrazovanja i zapošljavanja, na kojem će se predstaviti više od 1.000 radnih mjesta i ugostiti predavači sa aktuelnim temama iz ove oblasti.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renco Davidi rekao je da se ovim sajmom pokušava spojiti ponuda i tražnja za radnom snagom i da za njim postoji veliko interesovanje, nakon dobrog rezultata koji je postigao prošlogodišnji sajam u Zenici.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– U okviru sajma pruža se i pomoć ljudima koji traže posao putem takozvanih CV klinika i odredjenih seminara za intervjue, rekao je Davidi.

Ambasador Norveške u BiH Vibeke Lilo rekla je da se sajmom nastoji pomoći ljudima da otkriju svoje sposobnosti i da se povežu, kako bi pronašli radno mjesto.

– Ovaj dogadjaj dio je aktivnosti Sporazuma o rastu i zapošljavanju, a Norveška u potpunosti podržava ovu evropsku inicijativu. Očekujemo da će i vlasti na svim nivoima u BiH odraditi svoj dio posla kako bi se provele neophodne ekonomske reforme, rekla je Lilo.

Ona je podsjetila da su nakon ovakvog sajma u Zenici u novembru prošle godine, zaposlena 863 lica putem sajamskih aktivnosti.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović smatra da je ova manifestacija izuzetno značajna za grad, čija se vlast posljednjih godina mnogo trudi da poboljša poslovni ambijent i učini je privlačnom za investitore.

– Naši napori od prije dvije godine već su donijeli odredjene rezultate, a samo u 2014. godini zaposleno je za oko 1.000 radnika više u odnosu na 2013. godinu. Od tog broja, neposredno je finansijskim sredstvima grada za subvencije novih radnih mjesta zaposleno je 96 ljudi, rekao je Gavranović.

On je dodao i da bi otvaranjem poslovne zone u Banjaluci trebalo da se stvore uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

– Mi ćemo ovo što imamo, od linije pomoći, subvencija, garantnog fonda, subvencija kamata na kredite do poslovnih inkubatora, danas ponuditi mladim ljudima ne samo iz Banjaluke, već iz okruženja, poručio je Gavranović.

Prema riječima direktora Tima za ljudske resurse HYPO Alpe Adria banke Banjaluka Dragane Simović, Vladini programi sufinansiranja i zapošljavanja su česti, ali uglavnom definisani za odredjene grupe poslodavaca, a rijetko za velike korporacije i često vezani za stvari koje poslodavci ne mogu ispuniti.

– Ne možemo svaki put da nekome pružimo mogućnost da radi godinu dana ako nam treba zamjena za radnika na samo šest mjeseci, zbog čega se ne možemo prijaviti na takve programe, a vrlo radi bismo pružili priliku mladim ljudima, rekla je Simovićeva.

Ona je dodala da kvalifikacije mladih nisu problem, već njihova spremnost za sam razgovor o poslu i za, kako je rekla, ulazak u novi svijet.

Predsjednik Udruženja nezaposlenih Republike Srpske Slavko Čamber nema optimistična očekivanja od sajma, jer je, kako je rekao, potrebno prethodno utvrditi koja privredna grana je prioritet.

– Ovo je dobar pokušaj, ali poručio bih medjunarodnoj zajednici da, ako želi stvarno da nam pomogne, to učini u privrednim granama koje mogu da zapošljavaju, rekao je Čamber i dodao da se to može postići u oblasti inostranog turizma koji ima najveći multiplikativni efekat.

Predsjednik Omladinskog savjeta Republike Srpske Miloš Blagojević rekao je da je ovo jedinstvena prilika za mlade da dodju sa biografijom i upoznaju poslodavce koji nude posao, ali i organizacije koje mogu pružiti dodatnu edukaciju koja im može pomoći na tržištu rada.

– Svakako da formalno obrazovanje nije dovoljno mladima, tako da je dodatna edukacija neophodna kako bi imali veće mogućnosti i na taj način povećali konkurentnost, rekao je Blagojević.

Prema njegovom mišljenju, veliki broj mladih želi takozvani siguran posao u javnim insitucijama, ali je potrebno da se orijentišu na realni sektor, pri čemu bi Vlada trebalo da daje podsticaje takvim poslodavcima da zapošljavaju mlade.

Na sajmu će se, izmedju ostalog, održati testiranje za odredjena radna mjesta i profesije, kao i “job matching” na licu mjesta, te CV klinika i intervjui uživo.

Nakon sajma biće razvijena internet aplikacija koja će mapirati potrebe i prilike obrazovanja i zapošljavanja, provodjenje mjera aktivne politike zapošljavanja, profesionalne orijentacije, obuke i prekvalifikacije, te praćenje i ažuriranje podataka o nezaposlenima i onima koji su se zaposlili.

(SRNA/ues.rs.ba)