Novi udar na studentski džep: Dodatnih 45 KM za smještaj u domovima u Sarajevu

Teška finansijska situacija i ove godine prati JU Studentski centar Sarajevo. Na odobrenje za smještaj u domove u Nedžarićima i na Bjelavama čeka 1.800 studenata, a mjesta ima za njih 1.650, a osim što će neki morati plaćati privatni smještaj, oni koji budu u domu plaćat će 45 KM veću cijenu smještaja.


Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Teška finansijska situacija i ove godine prati JU Studentski centar Sarajevo. Na odobrenje za smještaj u domove u Nedžarićima i na Bjelavama čeka 1.800 studenata, a mjesta ima za njih 1.650, a osim što će neki morati plaćati privatni smještaj, oni koji budu u domu plaćat će 45 KM veću cijenu smještaja.

Emir Kadrić, direktor JU Studentski centar Sarajevo, izjavio je novinarima portala Klix.ba da se vrši konačna raspodjela kreveta i prikupljanje potvrda o redovnosti studenata na fakultetima, jer studentska godina još uvijek traje.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Problemi sa ogromnim dugovanjima kantona za subvencije koš uvijek nisu riješeni, a dug prema JU studentski centar KS je 1.100.000 KM.

– Svake godine imamo mali broj subvencija, a veliki broj studenata. Najveći dužnici su Unsko-sanski, Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton. Mi te novce trebamo proslijediti našim dobavljačima i tražit ćemo da se obaveze izmiruju mjesec za mjesec kako bi Studentski centar mogao poslovati optimalno. Posljednjih šest godina nije vršena nikakva korekcija cijena, iako su tržišne cijene i cijene energenata povećane, rekao je Kadrić za “Klix”.

Studenti su do sada plaćali prosječno 130 KM, a subvencije koje su plaćali kantoni su bile 189 KM po studentu. Studenti na Bjelavama su plaćali oko 100 KM za krevet, a za krevet u dvokrevetnoj sobi u Nedžarićima, na nižim spratovima, studenti su izdvajli 150 KM.

– Napravili smo analizu i došli do zaključka da nam je potrebno dodatnih 45 KM po studentu mjesečno, da bi poslovali ekonomski. To je uslov bez kojeg mi ne bi mogli početi novu školsku godinu. To je uslov koji tražimo od kantonalne vlade. Ukoliko se ne odobri, bit ćemo primorani da zahtijevamo od osnivača da na drugi način obezbijedi novac da bi mi mogli poslovati pozitivno, pojasnio je Kadrić.

Studenti će plaćati 15 KM, a kantoni 30 KM. To je prijedlog koji je Studentski centar uputio osnivaču – Vladi Kantona Sarajevo. U tom slučaju, u zavisnosti od kategorizacije prosječna cijena bi bila 375 KM. Ukoliko kantoni ne prihvate korekcije, ovo će biti udar na studentski džep i oni bi morali snositi kompletan iznos korekcije cijena.

Studentski centar je dobio donaciju TIKA-e koja je uložena u renoviranje soba.

– Uslovi koje mi imamo ništa ne zaostaju za ostalim u BiH, ali zaostajemo za Evropom. Javnost mora znati da društvena zajednica nikad nije uložila niti jedan fening za poboljšanje studentskog standarda. Popravili smo smještajne uslove i 80 posto smještajnih kapaciteta zadovoljava standardne okruženja. Naša hrana je po standardima ASAP-a i hrana je uz sva uvažavanja ispravna. Činjenica je da imamo sobe koje ne zadovoljavaju standarde, ali se za te sobe i plaća 100 KM, ispričao je direktor Kadrić.

Podsjetio je da je najneophodnije donijeti zakon o studentskim standardima na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, te je uputio apel Federalnoj vladi da što prije razmotri donošenje zakona, ali i da na dnevni red stavi pitanje Studentskog centra.

(Klix.ba)