Nova THES rang lista svjetskih univerziteta: Balkanski univerziteti tek u 501+

Na novoj rang listi univerziteta THES (The Times Higher Education World University Rankings) visokoškolske ustanove iz regiona kotiraju se tek od 500 mjesta pa naviše.


The Times Higher Education World University Rankings 2015 2016

Objavljena je nova rang lista svjetskih univerziteta za 2015-16. godinu THES (The Times Higher Education World University Rankings). Na ovoj listi koja daje poređenje 1.000 najboljih visokoškolskih ustanova po svim osnovnim misijama – učenje, istraživanje, transfer znanja i međunarodni utjecaj, za svijet nema mnogo iznenađenja, ali za nas ima razočarenja.

Očekivano prednjače poznata imena univerziteta iz SAD, Velike Britanije, Švicarske, Kanade… tako da je lista prvih deset lako prepoznatljiva i površnim poznavaocima stvari.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. California Institute of Technology, SAD

2. University of Oxford, VB

3. Stanford University, SAD

4. University of Cambridge, VB

5. Massachusetts Institute of Technology, SAD

6. Harvard University, SAD

7. Princeton University, SAD

8. Imperial College London, VB

9. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology, Švicarska

10. University of Chicago, SAD

Ono što bi nas u regionu Balkana, pa i šire, trebalo da zabrinjava je veoma loše kotiranje ovdašnjih univerziteta. Dakako, radi se o državnim ustanovama, jer kako stvari stoje privatne obrazovne ustanove iz regiona, za razliku od takođe privatnih svjetskih, na ovu listu neće doći milenijumima, ako i tad.

Donekle su obraz obrazovanju u regionu djelimično osvjetlale institucije u kojima se obrazuju Slovenci, dok se ostali nemaju čime pohvaliti. Mariborski univerzitet je plasiran na poziciju 501-600 mjesta, Ljubljanski 601-800, gdje su i kolege iz Beograda.

Mađari se bar mogu pohvaliti da imaju šest univerziteta na listi, Rumuni četiri, obje zemlje uglavnom u kategoriji 601+…

Relativno najgori u regionu su, neočekivano, Hrvati, čije Zagrebačko sveučilište nije ni plasirano na listi. Osim ako ih ne tješi činjenica da listi nema ni univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Bugarske…

Čekamo “Šangaj”

Za bolje vijesti moraćemo da sačekamo bar mjesec dana, kada se objavljuje Šangajska lista, na kojoj Beogradski univerzitet nominalno bolje stoje (301-400 od 500), ali Zagrebačkog sveučilišta nije bilo u posljednje dvije godine.

(mondo.rs)