Možete li dekodirati ovu vanzemaljsku poruku?

Vanzemaljci su vam poslali niz impulsa s neke zvijezde udaljene 50 svjetlosnih godina koja se može prevesti u binarni kod. Znate li šta poručuju?


svemir poruka

Zamislite ovo: vanzemaljci su vam poslali niz impulsa s neke zvijezde udaljene 50 svjetlosnih godina. Impulsi su u obliku duljih i kraćih svjetlosnih signala i odaslani su u uskom pojasu oko elektromagnetske frekvencije od 452.12919 MHz, te se mogu prevesti u binarni kôd koji izgleda ovako.

I sad pokušajte to pročitati.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ovu hipotetsku zagonetku postavio je Rene Heller, astrofizičar s Max Planck instituta. U objavi na  MPISSR web stranici zamolio je online zajednicu da pokuša dekodirati poruku i odgovoriti na sljedeća pitanja:

  1. Koja je prosječna visina naših zvjezdanih prijatelja?
  2. Koliko prosječno žive?
  3. Koje sve uređaje koriste kako bi poslali svoju poruku?
  4. Kad su počeli međuzvjezdano komunicirati?
  5. Kako izgleda objekt na kojem žive?
  6. Koliko je star njihov zvjezdani sistem?

Heller kaže da će po upitu otkriti tri naznake o tačnim odgovorima. Osim toga, vrlo je malo drugih uputstava osim da odgovori moraju biti u obliku kojeg ljudi mogu pročitati.

Također, Heller potiče diskusiju i suradnju putem društvenih mreža. Ako se želite uključiti, potražite Twitter hashtag #SETIDecryptChallenge. Također, i na Redditu možete pronaći vezane diskusije.

Ako ste uspjeli razbiti šifru, javite se Helleru na e-mail (heller@mps.mpg.de), Twitter, ili Facebook. Imena onih koji uspiju dešifrirati poruku, bit će objavljena 3. jula.

(Jutarnji.hr)