Ministri o budućnosti visokog obrazovanja Evropskog područja u Jerevanu

Na Konferenciji ministara odgovornih za visoko obrazovanje Evropskog područja visokog obrazovanja (EHEA)/Bolonjskog procesa koja se održava u Jerevanu zaključeno je da su strateški prioriteti Jugoistočne Evrope i Evropske unije povećanje broja studenata i svršenih studenata, povećanje kvaliteta i lakšeg priznavanja njihovih kvalifikacija, povećanje zapošljivosti i mobilnosti.


Izvor: EHEA
Izvor: EHEA

Ovo je rekla pomoćnica ministra za visoko obrazovanje RS Radmila Pejić koja učestvuje na ovoj dvodnevnoj Konferenciji.

Prema njenim riječima, tema konferencija je „Budućnost visokog obrazovanja, uključujući Bolonjski proces” tako da su predstavljeni rezultati implementacije principa Bolonjske deklaracije, uz osvrt na visoko obrazovanje povezano sa istraživanjem, cjeloživotnim učenjem i promovisanjem zapošljivosti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pejićeva je istakla da su učesnici još jednom naglasili značaj spremnosti visokog obrazovanja da odgovori izazovima današnjice.

– Zajednička je ocjena da su ciljevi i uloge visokog obrazovanja danas priprema za zapošljavanje, odnosno tržište rada, lični razvoj svakog pojedinca i njegova priprema za aktivnog gradjanina u demokratskom društvu i stalni razvoj novih znanja, smatra Pejićeva.

Cilj Konferencije je i identifikovanje pitanja iz oblasti socijalne dimenzije, implementacije nacionalnog okvira kvalifikacija, priznavanja prethodnog učenja, internacionalizacije visokog obrazovanja i mobilnosti studenata i akademskog osoblja.

Na konferenciji u Jerevanu ministri bi trebalo da usvoje Jerevanski komunike kojim se obavezuju da će provoditi dogovorene obaveze u naredne dvije godine u oblasti visokog obrazovanje.

(UIS)