13.06.2016.

Microsoft kupuje najveću poslovnu društvenu mrežu LinkedIn za 26,2 milijarde dolara

Kompanija Microsoft objavila je da će kupiti najveću poslovnu društvenu mrežu LinkedIn za nevjerovatnih 26,2 milijarde dolara.

Iz američkog softverskog giganta istakli su da će LinkedIn zadržati svoj “brend, kulturu i nezavisnost” te da će Jeff Weiner ostati izvršni direktor LinkedIna.

Microsoft namjerava kombinovati sve popularniji Cloud s Linkedlnom, najvećom mrežom za profesionalce u svim sferama poslovanja.

Porasle dionice Linkedlna

Weiner i Reid Hoffman, suosnivač i kontrolni dioničar LinkedIna, podržali su dogovor dvije kompanija.

Dionice LinkedIna porasle su za 48 posto, na 194,28 dolara po dionici, dok su dionice Microsofta pale za 3,3 posto.

Detalji kupovine su nepoznati, a cjelovit izvještaj o kupovini će biti objavljen uskoro.

Prema pisanju Web sitea Mashable, kupovina LinkedIna je već dogovorena, a potez američke kompanije predstavlja do sada njenu najveću kupovinu. Podsjećamo, Microsoft je 2011. godine kupio Skype za 8,5 milijardi eura, a 2013. godine Nokiju za 7,6 milijardi eura.

Pratite STUDOMAT.ba na LinkedIn!

(Klix.ba/AlJazeera)

Instalirajte našu Android aplikaciju i brzo i jednostavno pratite nove konkurse za stipendije i poslove. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram. Sve informacijte čitajte i na našem Viber chatu.

Imate pitanje u vezi studija? Prijavite se i diskutujte sa više od 22.700 registrovanih članova. Člansto na portalu donosi vam i mogućnost besplatnog korištenja naše Skriptarnice.