KS: Održan radni sastanak premijera i ministra obrazovanja sa predstavnicima UNSA

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, zajedno sa ministrom obrazovanja, nauke i mladih u Vladi KS Elvirom Kazazovićem, održao je jučer radni sastanak sa rektorom Univerziteta u Sarajevu Muharemom Avdispahićem, članovima Upravnog odbora, Senatom Univerziteta i dekanima svih visokoškolskih ustanova UNSA.


Foto: Press služba KS
Foto: Press služba KS

– Moramo nastaviti razgovore koje smo prije sedam mjeseci otvorili oko procesa integracije Univerziteta. I prije nego smo to planirali Vlada se ne želi ni milimetar miješati u ključne odluke  koje budete donosili i koje se tiču ovog procesa ukoliko to ne bude morala, ali ako bude morala Vlada će se umiješati u ove procese. Prvi korak integracije napravili smo formiranjem Upravnog odbora Univerziteta i čini nam se da smo tu stali, istakao je ovom prilikom premijer Konaković.

Kako se navodi u saopštenju iz press službe KS, otvorena pitanja i problemi koji postoje na pojedinim fakultetima Univerziteta u Sarajevu pojavljuju se i kao posljedica nedovršenih integracionih procesa kao i nejasnog odnosa između fakulteta kao posebnih pravnih subjekata i Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih i Vlade Kantona Sarajevo, kao i osnivača Skupštine KS.  Vlada će servisirati sve ono gdje ima nadležnost i mogućnosti, ali na fakultetima ostaje obaveza da probleme proistekle kao posljedice svojih loših odluka, moraju sami rješavati. Vlada će, kako je naglašeno, imati nadzor i monitoring nad zakonitosti rada, ne uzimajući sebi ingerencije koje joj ne pripadaju.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Na sastanku se govorilo i o rješavanju načina grijanja u Kampusu, o završetku izgradnje zgrade Akademije scenskih umjetnosti, problemu milionskih dugovanja Farmaceutskog fakulteta, aktuelnom pitanju  spornih diploma na Fakultetu političkih nauka. Pitanje tzv. sopstvenih prihoda koje ostvaruju pojedini fakulteti ostaje i dalje otvorena tema. Posmatrajući takve prihode kao vrstu javnih prihoda, oni kao takvi mogu dobiti znatno bolju i pravedniju svoju namjenu.

– Imamo fakultete koje su znatno ekonomski potentniji da ostvare dodatne prihode, a mi taj novac prepoznajemo kao javni prihod. Mi jesmo za to da akademska zajednica kao krema društva bude tako i plaćena, ali imamo problem sa nejasnom slikom tih prihoda  kada na pojedinim vašim računima ima novca i za uljepšavanje zgrada, dok druge članice Univerziteta nemaju dovoljno da isplate plate. To želimo bolje urediti, poručio je Konaković te dodao da takva sredstva treba usmjeravati i u podizanje studentskog standarda i razvoja naučno-istraživačkog rada.

Praćenje potreba tržišta kroz upisnu politiku fakulteta je jedna od započetih tema o kojoj će se još razgovarati. Ekonomski pokazatelji ukazuju na potrebu za edukovanim mladim ljudima u oblasti turizma, drvoprerađivačke industrije, informacionih tehnologija. Takve precese mora pratiti planska upisna politika. Sve bi se to trebalo urediti, kako su naglasili, donošenjem Strategije razvoja Univerziteta u Sarajevu koja bi odgovorila na mnoga jučer postavljena pitanja, a jedno od njih je i upravljanje ljudskim resursima na fakultetima, odnosno stvaranje novog univerzitetskog kadra.

Uz nadu da će i studenti kao važan dio akademske zajednice naći način da legitimno izaberu svoje predstavnike i aktivno se uključe u rješavanje ovih pitanja, za manje od mjesec dana najavljen je nastavak razgovora o ovim temama, navodi se na kraju saopštenja iz press službe KS.

(STUDOMAT.ba)