IPS stipendija: Međunarodna parlamentarna stipendija njemačkog Bundestaga

Njemački Bundestag u saradnji sa Slobodnim univerzitetom u Berlinu, Humboltovim univerzitetom u Berlinu i Tehničkim univerzitetom u Berlinu poziva sve zainteresovane da se prijave na petomjesečnu Međunarodnu parlamentarnu stipendiju (IPS) u Berlin.


IPS Logo cover

Stipendija IPS je namjenjena visokokvalifikovanim i politički zainteresovanim mladim ženama i muškarcima, koji nakon završetka programa žele da se vrate u svoju matičnu zemlju da bi aktivno i odgovorno učestvovali u kreiranju njene demokratske budućnosti.

Njemački Bundestag, parlament SR Njemačke, mladim ljudima pruža mogućnost da u toku 15-sedmičnog angažmana kod jednog od članova Bundestaga upoznaju njemački parlamentarni sistem i politički proces donošenja odluka, kao i da stiču praktična iskustva u oblasti parlamantarnog rada. Stipendiste će izabrati nezavisna izborna komisija Njemačkog Bundestaga.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Uslovi za prijavu su završen fakultet, odlično poznavanje njemačkog jezika, poznavanje njemačke politike, društva i istorije i da kandidat nije stariji od 30 godina na početku stipendije

Iznos mjesečne stipendije je 500 EUR. Osim toga stipendija pokriva smještaj, troškove osiguranja i putne troškove.

Program počinje 01. marta svake godine i traje do 31. jula.

Krajnji rok podnošenja prijava je 30. juni.

Više informacija možete dobiti od Ambasade SR Njemačke ili na slijedećoj internet adresi: www.bundestag.de/ips.

(UNTZ)