IBU: U Sarajevu održan Dan karijera 2015

Jučer je u prostorijama Burch univerziteta u Sarajevu održan Dan karijera 2015 na kome je učestvovalo preko 30 kompanija. Cilj organizacije nije bio samo fokus na zapošljavanje i prikupljanje biografija nego i savjetovanje kompanija koje su studentima pružile nove informacije i preporuke za razvoj njihovih karijera.


IBU Otvorenje dana karijera 2015

Na svečanom otvaranju rektor Burch univerziteta, prof. dr. Mehmet Uzunoglu je objasnio značaj saradnje poslovnog sektora i akademije i da samo kao takvi možemo doprinijeti jačanju naše ekonomije i tržišta rada. Svake godine Burch univerzitet nastoji da poboljša svoje usluge kako bi ovi studenti bili konkurentni na tržištu, ali najveći pomak napravljen je ove godine jer je unaprijeđen plan i program studiranja, a uz pomoć kompanija koje su predložile dodatna poboljšanja, izjavio je rektor.

Nakon toga, kompanija boljiposao.com je održala radionicu pod nazivom “Kako uspjeti na tržištu poslova – savjeti i trikovi” te je realizirana simulacija intervjua kako bi se studenti upoznali sa samom procedurom intervjuisanja, a ujedno i pitanjima koja se najčešće postavljaju.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Irena Huseinović iz kompanije Alfa Energy kazala je da su na Dan karijera došli jer njihova firma u svom rastu uvijek želi da zaposli mlade is premne ljude. Na sajmu smo upoznali dosta inteligentnih studenata koji pokazuju spremnost da se pokažu i da steknu radno iskustvo, kazala je Irena, te istakla da se nadaju da će kroz ovaj događaj pronaći ljude koji će doprinijeti pozitivnoj energiji u njihovoj firmi.

Emir Džaferović, predstavnik firme Infobip iz Sarajeva koja se bavi prodajom sms poruka i drugih usluga mobilnih servisa, a ujedno i diplomac Burch univerziteta, kazao je da je 2013. godine učestvovao na Danu karijera kada je aplicirao u nekoliko firmi, a iz Infobipa su ga kontaktirali nakon mjesec dana i ponudili praksu, da bi potom nakon dva mjeseca dobio je i zaposlenje. Svim studentima preporučio je da naprave što bolji životopis, a potom apliciraju na što više mjesta, bave se volonterskim radom a kada ih fimra upozna dobit će i zaposlenje.

Na Danu Karijera 2015 učestvovao je i veći broj kompanija koje su članice Burch Business Centra (BBC), koji je zvanično počeo sa radom u aprilu 2015. godine. Burch Business centar ima za cilj jačanje saradnje univerziteta sa poslovnom zajednicom, stvaranje platforme za umrežavanje i saradnju kako domaćih tako i međunarodnih kompanija, kao i doprinos poduzetništvu i ekonomiji u Bosni i Hercegovini.

Direktor BBC-ja Nedim Čelebić je prezentovao ideju Centra predstavnicima svih kompanija, a to je da pruža mogućnost organizacije poslovnih treninga, prezentacije domaćih i međunarodnih korporacija, ogranizaciju konferencija i regrutovanja najboljih studenata za praksu i zaposlenje. Također, u bliskoj budućnosti bit će organizirano i dvadeset seminara iz oblasti liderstva, upravljanja finansijama i računovodstva, marketinga i prodaje, upravljanja ljudskim resursima i drugih funkcija.

Na samom kraju Burch Dana karijera 2015 upriličena je dodjela zahvalnica svim kompanijama koje su uzele učešće, a organizatori se zahvaljuju svim učesnicima zbog društvene odgovornosti koju pokazuju prema novim generacijama kojima je ovaj vid podrške prijeko potreban, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Internacionalnog Burch Univerziteta.

(STUDOMAT.ba)