IBU: Održana olimpijada naučnih projekata za srednjoškolce u BiH [FOTO]

U Sarajevu je jučer održana četvrta za redom Burch olimpijada naučnih projekata na kojoj je preko 200 učenika srednjih škola iz Bosne i Hercegovine predstavilo 105 projekata u kategorijama okoliš, inžinjering, imam ideju, web dizajn, te ove godine specijalnu kategoriju kratki film sa pet projekata.


Foto: IBU
Foto: IBU

U Sarajevu je jučer održana četvrta za redom Burch olimpijada naučnih projekata na kojoj je preko 200 učenika srednjih škola iz Bosne i  Hercegovine predstavilo 105 projekata u kategorijama okoliš, inžinjering, imam ideju, web dizajn, te ove godine specijalnu kategoriju kratki film sa pet projekata.

Mladi iz Sarajeva, Gradiške, Tuzle, Mostara, Bihaća, Lukavca i drugih gradova pokazali su da ukoliko im se pruži prava prilika oni će je zgrabiti. Ovoga puta svi učesnici imali su priliku osvojiti novčane nagrade u vrijednosti od 600, 400 i 200 KM, stipendije za studij, ali i novčane nagrade za mentore koji su dio svog vremena posvetili savjetovanju za izradu naučnih projekata.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Cilj ovogodišnjeg sajma bio je podstaći mlade ljude da razmišljaju o problemima u svojoj mikrosredini –  te korištenjem dostupnih resursa ponude ideje i rješenja iz vlastite perspektive. Ovom cilju odgovorili su svi projekti, a članovi stručnog žirija, koji su imali veoma težak zadatak evaluacije, kazali su da su pozitivno iznenađeni znanjem i entuzijazmom srednjoškolaca.

Završna ceremonija zaključena je dodjelom nagrada, a da smisao ove olimpijade nije samo u nagradama govori u prilog i činjenica da škole svake godine učestvuju sa sve više projekata. Tako je Elektrotehnička škola iz Tuzle u 2011. godini učestvovala sa jednim a ove godine sa 17 projekata. Mentori iz ove škole kažu da olimpijada učenicima nudi jedinstvena iskustva, jer ih podstiče da se dodatno trude i rade, na časovima ali i na raspustu. Na ovaj način, oni stiču nova znanja, istražuju, stiču nove vještine, upoznaju svoje kolege i tako dobijaju još veću motivaciju. Finansijske nagrade koje se nude dodatno ih stimulišu, kao i stipendije koje bi im doprinijele u daljem ličnom razvoju.

Autori projekta „Ligtify“, Ademir Beširović i Eldar Imamović iz Elektrotehničke škole Tuzla, ističu kako su svoj projekat radili tokom godinu dana,a uložili su oko 350 KM. Neke od dijelova dobili su od mentora Muamera Halilovića, a neke su morali kupiti sami, no poenta nije samo u ulaganju i nagradi organizatora. Ova dva srednjoškolca, počevši od prvobitne ideje, u procesu izrade projekta naučili su da programiraju, te uz projekat krenuli da se usavršavaju u ovom poslu, iako im to nije primarno zanimanje. Na samom kraju razgovora kažu kako novčana nagrada jeste bitna, ali i sam proces usvajanja novih vještina doprinio je mnogo i ponudio im nove mogućnosti i u školovanju i samostalnom usavršavanju, saopšteno je iz Internacionalnog Burch univerziteta.

Organizator, Internacionalni Burch univerzitet, zahvalio se svim učesnicima i sponzorima ovogodišnje Burch olimpijade projekata.

(STUDOMAT.ba)