UNSA, IUS i “Burch” upisani u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine upisala je još tri ustanove u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.


hea bih logo cover

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine upisala je još tri ustanove u Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini.

U Registar su upisane slijedeće ustanove: Univerzitet u Sarajavu, Internacionalni univerzitet u Sarajevu i Internacionalni Burč univerzitet.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Navedene visokoškolske ustanove upisane su na osnovu rješenja o akreditaciji koja donose nadležne obrazovne vlasti, odnosno u konkretnim slučajevima, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te preporuka o akreditaciji koje je izdala Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Prethodno, kako je to i propisano Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, Agencija je za navedene visokoškolske ustanove provela postupak ocjenjivanja usklađenosti rješenja o akreditaciji sa minimalnim standardima iz područja visokog obrazovanja i kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova. Nakon što je Agencija utvrdila usklađenosti rješenja o akreditaciji izvršen je upis u Državni registar. Rok važenja akreditacije za navedene ustanove je pet godina.

Akreditacija je potvrda standarda kvaliteta rada visokoškolske ustanove u skladu sa Kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini i Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u Evropskom prostoru visokog obrazovanja.

Državni registar predstavlja službenu evidenciju o akreditiranim visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini čije vođenje je prema Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju u isključivoj nadležnosti Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, saopšeno je iz Agencije.

(STUDOMAT.ba)