HEA BiH objavila Javni poziv visokoškolskim ustanovama za akreditaciju

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta objavila je Javni poziv visokoškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini koje nisu započele proces akreditacije da što prije podnesu zahtjev nadležnoj obrazovnoj vlasti ako su za to stečeni svi propisani uslovi, kao i tehnička pretpostavka da je visokoškolska ustanova izvela minimalno jednu generaciju studenata od prve do završne godine studija i pri tome redovno vršila samoevaluaciju.


hea bih logo cover

Akreditacija visokoškolskih ustanova je jedna od metoda osiguranja kvaliteta kojim se sa osnovu spoljašnje revizije i ocjene kvaliteta potvrđuje da je visokoškolska ustanova u svom radu ispunila utvrđene standarde i kriterije, a u skladu sa Standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u Evropskom području visokog obrazovanja.

Potpisivanjem Bolonjske deklaracije Bosna i Hercegovina je prihvatila jedinstvenu evropsku politiku u visokom obrazovanju sa svim obavezama koje su njen integralni dio, od kojih je izgradnja sistema osiguranja kvaliteta od suštinske važnosti.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Osiguranje kvaliteta je jedan od primarnih ciljeva Bolonjskog procesa i predstavlja osnovnu pretpostavku da diplome i kvalifikacije koje izdaju visokoškolske ustanove budu priznate u evropskom prostoru što će omogućiti mobilnost studenata, nastavnog osoblja, razmjenu ideja i praksi, a u konačanosti slobodan protok ljudi, odnosno radne snage kao jednog od osnovnih elemenata unutrašnjeg tržišta EU.

Pozitivan ishod postupka akreditacije znači potvrdu kvaliteta visokoškolske ustanove, a time i evropsku prepoznatljivost diploma koje visokoškolska ustanova dodjeljuje.

Prema Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju, akreditovana visokoškolska ustanova izdaje akademske stepene i diplome, a nadležni državni organi, te drugi organi i organizacije u Bosni i Hercegovini će, u svrhu zaposlenja ili javne funkcije, priznavati samo one akademske stepene i diplome koje izdaju akreditovane visokoškolske ustanove.

U Državni registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini koji u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH vodi Agencija, do sada su upisane 23 visokoškolske ustanove, dok je u nekoj od faza procesa akreditacije još sedam ustanova. Podaci o visokoškolskim ustanovama upisanim u Državni registar stalno su dostupni na internetskoj stranici Agencije u sekciji Lista akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH, saopšteno je iz Agencije.

(STUDOMAT.ba)