Fondacija Dogs Trust: Svečano uručena donacija Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Fondacija Dogs Trust je u okviru svoje cjelokupne podrške dosljednoj provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i trajnom, efikasnom i humanom rješenju problema pasa lutalica dodijelila Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu donaciju u iznosu od 91,242.57 KM u cilju podizanja kapaciteta veterinarske struke i unapređenja dobrobiti životinja.


Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Ceremonija uručenja donacije je upriličena u utorak, 17.5.2016. godine na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Izvršni direktor Fondacije, g. Adrian Burder, je ovom prilikom Dekanu Veterinarskog fakulteta, g. Nihadu Fejziću uručio simbolični vaučer u vrijednosti donacije, nakon čega je presijecanjem vrpce obilježen početak rada novih prostorija.

Od sredstava donacije obnovljena je Soba za izolaciju pacijenata, izgrađena dodatna Soba za post-operativnu njegu pacijenata, nabavljena oprema za sterilizaciju hirurških instrumenata koja će proces sterilizacije skratiti sa 3 sata na 45 minuta, nova vaga za pse, 16 novih kaveza od nehrđajućeg čelika za Sobu za izolaciju i Sobu za postoperativnu njegu pacijenata, elementi za skladištenje u Sobi za postoperativnu njegu, te je obnovljen sanitarni čvora za osoblje Fakulteta.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Ovim unapređenjima se konkretno postiže sprečavanje zaraze putem odvajanja potencijalno zaraženih od zdravih životinja, zatim unapređenje procesa oporavka i postoperativne njege pacijenata, unapređenje procesa obuke veterinara, te podizanje standarda edukacije i kapaciteta veterinarske struke koja je od izuzetne važnosti za provedbu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i uspostavu Sistema za upravljanje populacijom pasa za trajno i održivo rješavanje problema pasa lutalica.

– Ovo je četvrta godina saradnje sa Fakultetom u provođenju Programa usavršavanja veterinarskih stručnjaka koji je zahvaljujući timu ovdje na Fakultetu sve bolji iz godine u godinu. Zajedno pružamo visoko kvalitetno i praktično stručno usavršavanje u najnovijim metodama hirurške sterilizacije i anestezije pasa uz mentorstvo lokalnih i međunarodnih stručnjaka. Do sada je kroz ovaj program uspješno prošlo 139 veterinara i veterinarskih tehničara iz cijele BiH. Mnogi od njih su već počeli provoditi kampanje masovne sterilizacije pasa u saradnji sa svojim lokalnim vlastima, ali potrebno je uspostaviti još mnogo ovakvih timova da bi se kampanje mogle provoditi u svim dijelovima zemlje. Zato smatramo da je ulaganje u obrazovanje i edukaciju veterinarske struke toliko važno. Upravo kroz ovaj program su prošli i veterinarski stručnjaci koji su postali temelj programa sterilizacije pasa u Kantonu Sarajevo. Također, izuzetno smo zadovoljni novim partnerstvom sa Vladom Kantona Sarajevo čije predstavnike ovdje posebno pozdravljam. Vjerujem da zajedno možemo postići cilj koji je od interesa za cijelu zajednicu, a to je da psi žive u sretnim domovima, a ne na ulici, kazao je Adrian Burder, izvršni direktor fondacije Dogs Trust.

(Klix.ba)